Kernreactor Tihange 3 ongepland stilgelegd

De kernreactor Tihange 3 ligt sinds 1 uur vannacht stil. Dat meldt de eigenaar van de kerncentrale, Engie (het vroegere GDF Suez), op zijn website. Het stilleggen van de reactor was niet gepland. Volgens woordvoerster Geetha Keyaert is de centrale automatisch uitgevallen bij de voorbereiding van een onderhoudsbeurt.

"Er was een voorbereiding bezig om een klein onderhoud te doen aan een deeltje van de centrale, maar er is een signaal opgetreden dat ervoor gezorgd heeft dat de centrale automatisch werd stilgelegd", zegt Keyaert.

Ze benadrukt dat er nooit een probleem is geweest voor de omgeving, de installaties of de medewerkers. Wanneer de reactor opnieuw zal kunnen worden opgestart, is nog niet duidelijk. "Op dit moment zijn we aan het analyseren hoe het komt dat de centrale is stilgevallen. We hebben nog geen zicht op wanneer ze opnieuw kan worden opgestart."

Ook het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) is ter plaatse. "Volgens onze eerste informatie gaat het wellicht om een technisch incident en niet om een menselijke fout", zegt woordvoerster Nele Scheerlinck.

De kernreactor Tihange 3 heeft een capaciteit van iets meer dan 1.000 megawatt, dat is één derde van het vermogen van de centrale van Tihange. Volgens Keyaert komt de bevoorrading niet in het gedrang en kan dit worden opgevangen met andere productie-eenheden.

Tihange werd vorige week op de vingers getikt

Begin juli was er een incident in het niet-nucleaire gedeelte van de kerncentrale. Toen werd de productie na 24 uur weer opgestart. Vorige week tikte het FANC de kerncentrale van Tihange nog op de vingers omdat er op korte tijd verschillende incidenten waren. Vier werknemers werden geschorst en al het personeel werd verplicht een opleiding te volgen om de veiligheidscultuur te verbeteren.

Johan Vande Lanotte (S.PA) wil uitleg van FANC

S.PA-kamerlid Johan Vande Lanotte wil dat de nucleaire regulator FANC snel uitleg komt geven in de Kamer over "het zoveelste incident op rij" in de kerncentrale van Tihange.

"De Belgische centrales zijn de meest onbetrouwbare aan het worden. Mocht een vorm van hernieuwbare energie zo vaak uitvallen, dan was deze regering er al lang mee gestopt", zegt hij.

Vande Lanotte vindt het "onvoorstelbaar" dat uitbater Electrabel zelfs niet weet wat er precies gebeurd is met de reactor Tihange 3. "En dan zou dit nog één van de betere reactoren moeten zijn, terwijl andere van veertig jaar oud nog eens met tien jaar verlengd worden", stelt de voormalige minister.

Het FANC wil uitleg komen geven in het parlement, maar zegt wel dat de veiligheidsprocedures gerespecteerd zijn en dat het incident niet moet worden opgeblazen. "Zo'n technisch incident gebeurt gemiddeld één keer per jaar per reactor. Als die noodstop veilig verloopt en als er geen gevaar geweest is voor de omwonenden, dan moet je daar ook niet meer van maken dan het eigenlijk is", zegt Nele Scheerlinck van het FANC.

Meest gelezen