Boerensyndicaat tevreden over opkomst bij acties

In navolging van hun Franse collega's hebben de boeren gisteravond en vandaag ook in ons land actiegevoerd. De eerste acties begonnen gisteravond in Walloniƫ en vandaag waren er acties aan snelwegen in Vlaanderen. De boeren blokkeerden vooral de op- en afritten, de snelwegen zelf werden doorgaans vrijgehouden. Ook vanavond zijn er nog acties in Erpe-Mere.
Op de E40 in Middelkerke kan het verkeer maar moeilijk door

De boeren vinden dat ze te weinig geld krijgen voor melk en varkensvlees. Vaak worden die producten verkocht onder de kostprijs. Het protest is overgewaaid uit Frankrijk, waar de landbouwers vorige week al om dezelfde reden snelwegen blokkeerden.

De acties in Belgiƫ worden gesteund door het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). De Boerenbond, de grootste landbouwersorganisatie, neemt niet deel. Hendrik Vandamme van het Algemeen Boerensyndicaat is tevreden met de opkomst bij de protestacties. "Op bepaalde plaatsen hebben actievoerders voor een korte tijd de snelweg bezet, omdat ze meer wilden doen dan enkel pamfletten uitdelen, maar door een goed overleg met de federale wegpolitie, is de hinder beperkt gebleven."

Acties in Vlaanderen

De reeks blokkades begon vanochtend in Oost-Vlaanderen, waar deĀ op- en afritten van de E17 in Sint-Niklaas geblokkeerd werden door een 20-tal tractoren. Even verderop, in Temse, werd ook de Scheldebrug geblokkeerd. Later gebeurde hetzelfde aan de E17 inĀ De Pinte en aan de op- en afritten van de E40 in Aalst. Vanavond wordt nog actiegevoerd aan het op- en afrittencomplex in Erpe-Mere en aan het distributiecentrum van Aldi.

In West-Vlaanderen werd in Middelkerke de E40 een tijd volledig afgesloten. Er waren ook acties aan de Dodengang in Diksmuide, aan de Noorderring in Ieper en in Lichtervelde, waar de E403 passeert.

In Limburg werd actiegevoerd in Genk, in Antwerpen aan de op- en afrit van de E19 ter hoogte van Kontich. In Vlaams-Brabant werd de afrit van de E40 in Ternat een tijdlang geblokkeerd.

Voorlopig plant het ABS geen nieuwe acties. "We willen het overleg een kans geven", zegt Hendrik Vandamme. "Voor ons blijft het belangrijkste punt dat er op Belgische en Europees niveau een aanvaardbaar loon komt voor de land- en tuinbouwers. Als er geen regulering of marktondersteuning komt vanuit Europa, dan gaan we van crisis naar crisis leven."

Sympathie

Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) "begrijpt heel goed" dat het water de boeren aan de lippen staat. "Maar ik hoop wel dat onze boeren niet massaal de wegen gaan blokkeren, want ik denk dat zij daarmee minder sympathie zullen opwekken dan op een andere manier actie te voeren", reageert ze.

Haar hoop lijkt bewaarheid te worden, want doordat de blokkades vrij snel worden opgeheven, blijft de impact van de acties op het verkeer relatief beperkt. De opzet van de boeren was dan ook niet om het land lam te leggen, maar om een duidelijk signaal te geven, zonder dat te veel mensen hierdoor hinderen van zouden ondervinden.

Om het probleem van de boeren aan te pakken, zegt de minister dat de Vlaamse regering weinig kan doen. "Europa laat niet toe dat wij ingrijpen op de markt.Ā Dus er moet een structurele oplossing komen uit Europa."Ā Daarbij denkt Schauvliege aan afspraken waardoor de boeren "een minimum rechtvaardig bedrag" krijgen, zodat zij kunnen leven van de opbrengst van de verkoop van hun producten.

Schauvliege vindt dat het veel te lang duurt voor Europa met een oplossing komt. "Er zijn een aantal maatregelen genomen voor de verkoop van fruit en groenten, maar wat melk en varkensvlees betreft, blijft Europa achterop, omdat niet alle lidstaten ervan overtuigd zijn dat er maatregelen genomen moeten worden. En daarom moeten we bondgenoten zoeken in Europa, om onze vuist sterker te maken."

Blokkades in Walloniƫ

De acties van de boeren begonnen gisteravond in Walloniƫ, met blokkades in de provincie Henegouwen, net over de taalgrens.

In Woelingen, een deelgemeente van Lessen, verzamelden zo'n 100 landbouwers met tractoren voor een verdeelcentrum van Colruyt. Supermarkten worden immers mee verantwoordelijk geacht voor de lage prijzen die landbouwers krijgen voor hun producten.Ā 

Een delegatie van de boeren werd er ontvangen door de directie van Colruyt, maar dat overleg zou niets opgeleverd hebben. "Ze zijn zich bewust van het probleem, maar kunnen niet meer doen omdat ze niet veel marge hebben", aldus een woordvoerster van de Waalse landbouwersorganisatie Fugea.

Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen