Minder betalen voor oudere geneesmiddelen

Een aantal, vooral oudere, geneesmiddelen wordt goedkoper. De nieuwste geneesmiddelen zullen ook sneller beschikbaar worden voor patiënten. Dat staat in een toekomstpact dat de farmaceutische sector vanmorgen heeft ondertekend met de overheid. Het Vlaams patientenplatform, dat zo'n 100 patientenverenigingen vertegenwoordigt, reageert positief.

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) ondertekende het akkoord vanmorgen samen met de vertegenwoordigers van de twee grootste koepelorganisaties in de farmaceutische sector, pharma.be en Febelgen. Het is de bedoeling om te blijven investeren in de kwaliteit van de gezondheidszorg, de betaalbaarheid in het oog te houden en de geneesmiddelenindustrie in ons land te versterken.

Belangrijk luik is het verlagen van de geneesmiddelenfactuur voor de patiënt. Door structurele maatregelen worden medicijnen dit jaar 24 miljoen euro goedkoper. Dat bedrag loopt elk jaar op, in 2018 is dat al bijna 60 miljoen. Er komt vooral een prijsdaling voor medicijnen waarvan het patent verlopen is, zegt De Block. "Patiënten zullen de komende jaren miljoenen euro's minder moeten betalen. Belangrijk is ook dat het aandeel dat de patiënt zelf moet betalen, het remgeld, beperkt moet worden tot 5 euro. Nu is dat voor sommige geneesmiddelen 11 euro."

Daarnaast moeten patiënten sneller toegang kunnen krijgen tot nieuwe, innovatieve medicatie, minstens twee maanden vroeger dan nu. Dat kan door een wetswijziging.

Het Vlaams patiëntenplatform reageert positief en heeft het over een belangrijke eerste stap.

"België moet voortrekkersrol blijven spelen"

Het geld dat de overheid op die manier bespaart, wordt opnieuw geïnvesteerd in de farmasector. Die speelt in ons land een voortrekkersrol en De Block wil dat dat zo blijft.

"België is nummer één in Europa in klinisch onderzoek en nummer twee op wereldschaal", zegt de minister. Het overheidsbudget om innovaties te betalen, is echter beperkt. Door onder meer procedures te vereenvoudigen, moet de farmaceutische industrie onderzoek en ontwikkeling beter kunnen plannen.

In het pact zijn ook afspraken opgenomen over deontologie.

Meest gelezen