"Afschaffen tweede maand niet meer dan rechtvaardig"

De werkgevers zijn blij nu de regering beslist heeft dat ze geen extra maand ziekteverlof moeten betalen als een werknemer ziek is. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft dat vorige week beslist. "Een heel goede zaak", zeggen de werkgeversorganisaties. De vakbonden hebben het dan weer over "de zoveelste opdoffer" voor werknemers.
Image 01084912 MediaforMedical Copyright / UNIVERSAL IMAGES GROUP / REPORTERS

Als je ziek wordt, betaalt je werkgever vandaag het loon van de eerste ziektemaand volledig uit, als je bediende bent. Bij arbeiders is dat twee weken. Daarna springt het Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeit (Riziv) bij. In het regeerakkoord was opgenomen dat werkgevers vanaf 1 januari 2016 minstens twee maanden loon zouden moeten betalen. Dat zou het statuut van arbeiders en bedienden gelijk trekken, bij het Riziv 345 miljoen besparen en werkgevers aanzetten tot meer preventie.

De maatregel kreeg meteen bakken kritiek van werkgevers. Vorige week besliste het kabinet van minister van Werk Peeters in de marge van de begrotingsgesprekken dat de maatregel er niet komt. "Een heel goede zaak", zegt Johan Bortier, directeur van de studiedienst van Unizo. "Wij hebben in korte tijd enorm veel negatieve reacties gekregen. Moest die maatregel erdoor gekomen zijn, zouden de kosten voor ziekte op de werkgevers afgewenteld worden."

Het NSZ noemt het afschaffen van de maatregel niet meer dan rechtvaardig. "Voor kleine ondernemingen is die eerste maand al helemaal niet makkelijk om op te vangen, laat staan een tweede maand. Die maatregel zou de kmo's nog verder op kosten gejaagd hebben", meldt het NSZ in een persbericht. "Het zou ook nefast zijn voor de tewerkstelling in ons land."

"Een aanzienlijke loonkostenverhoging van meer dan 800 miljoen euro wordt afgewend voor werkgevers in het algemeen en voor werkgevers in de arbeidsintensieve sectoren in het bijzonder", zegt het VBO. "Voor die laatsten zou dit gemiddeld 1,5 tot 2 procent verhoging betekenen, waardoor het effect van de indexsprong en de vooropgestelde lastenverlaging meteen zou worden uitgehold", aldus het VBO.

"Regering mist kans om sociale gelaat te tonen"

Volgens de christelijke vakbond ACV is dit een zoveelste opdoffer voor werknemers. "De twee maanden gewaarborgd loon waren het enige lichtpuntje voor werknemers in het regeerakkoord. De werkgevers halen hun slag weer thuis, na het competitiviteitspact, de indexsprong en de taxshift", luidt het in De Morgen en Het Laatste Nieuws.

"Opnieuw een voorbeeld van het onevenwichtige beleid van deze regering, waar ze de werkgevers gewoon op hun wenken bedienen", zeg nationaal ACV-secretaris Mathieu Verjans aan de VRT-radionieuwsredactie. "Een gemiste kans ook, want het had een oplossing kunnen zijn bij de gelijkschakeling van arbeiders en bedienden. Een uitgelezen kans voor de regering om haar sociale gelaat te tonen, dat is niet gebeurd."

Meest gelezen