Wat verandert er allemaal vanaf 1 juli?

Huisartsen moeten voor patiënten met een laag inkomen verplicht de derde-betalersregeling toepassen, eigenaars van zonnepanelen betalen een extra heffing voor het gebruik van het elektriciteitsnet en de CM krijgt een nieuwe voorzitter. Een greep uit de maatregelen.

Verplichte derde-betalersregeling voor wie recht heeft op verhoogde tegemoetkoming

Huisartsen kunnen vanaf 1 juli bij patiënten die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming de derde-betalersregeling toepassen. Kunnen, want er geldt nog een overgangsperiode tot 1 oktober om de artsen de tijd te geven om, onder meer, hun informaticasysteem geüpdatet te krijgen.

Van de maatregel zullen ongeveer 1,9 miljoen mensen kunnen genieten. Het remgeld betalen ze net als de rest van de bevolking aan de arts, maar het gedeelte dat de andere Belgen terugkrijgen via het ziekenfonds, hoeven ze niet eerst meer zelf te betalen. "Door het nieuwe systeem maken we onze gezondheidszorg toegankelijker voor een groep personen die het zeer moeilijk heeft", aldus De Block.

Eerder was de derde-betalersregeling een vrijblijvende afspraak tussen artsen en patiënten. Ze moesten er toen nog zelf om vragen, en de huisarts kon de toepassing weigeren.

Image 01084912 MediaforMedical Copyright / UNIVERSAL IMAGES GROUP / REPORTERS

Prosumententarief voor eigenaars van zonnepanelen

Eigenaars van zonnepanelen moeten vanaf 1 juli meebetalen voor het gebruik van het net. Dat zogenoemde prosumententarief hangt af van het vermogen van de installatie en de distributienetbeheerder. Voor een installatie met een vermogen van 4,2 kW, het gemiddelde in Vlaanderen, komt de jaarlijkse kostprijs van dat tarief op een bedrag tussen 194,3 euro (Imea: Antwerpen en vijf buurtgemeenten) en 307,4 euro (Ores: Voeren).

De VREG, die dit tarief oplegt, wijst erop dat eigenaars van zonnepanelen tot eind juni niet bijdragen aan het gebruik van het net, "of slechts in de mate dat u netto nog stroom afneemt". Netkosten worden tot dan enkel gedragen door wie geen zonnepanelen bezit, terwijl zij het net wel in twee richtingen gebruiken. "De maatregel is erop gericht om deze ongelijkheid recht te trekken", klinkt het in een mededeling op de VREG-site.

Om de hoogte van het tarief te bepalen werd gekozen voor het vermogen van de omvormer, "omdat dit de beste indicator is om de maximale impact die uw installatie op de werking van het net kan hebben".

Vastgoed schenken wordt goedkoper

Vlaanderen verlaagt en vereenvoudigt op 1 juli de schenkbelasting voor vastgoed. Voor de verlaging kon die belasting, zeker voor iemand met een beperkte of geen familieband, oplopen tot 80 procent. Daardoor werd vaak geopteerd om het vastgoed te laten overerven. De vereenvoudiging bestaat erin dat er, behalve schenkingen in rechte lijn en tussen partners, nog één andere categorie bestaat - vroegen waren dat er drie. Het aantal tarieftrappen gaat van negen naar vier.

Nieuw is dat de tarieven nog verder verlaagd worden voor wie van plan is de geschonken woning milieuvriendelijk te renoveren. De nieuwe schenkbelasting geldt enkel voor het Vlaams Gewest, al is het wel zo dat het nieuwe systeem ook kan gelden voor Waalse en Brusselse eigendommen. Het is immers niet de ligging van het vastgoed, maar de fiscale woonplaats van de schenker die bepaalt welk gewest de belasting heft.

Volgens Bart Van Opstal, woordvoerder van de notarisfederatie, wordt het schenken van vastgoed met de nieuwe regeling bijna altijd goedkoper dan een erfenis.

De aanpassing moet de Vlaamse begroting dit jaar 56 miljoen extra opleveren.

Jachtplannen digitaal beschikbaar

De jachtplannen zijn vanaf 1 juli 2015 digitaal beschikbaar, waardoor burgers makkelijker kunnen opzoeken of hun perceel ingekleurd werd als jachtgebied.

Om te kunnen jagen in Vlaanderen moeten jagers een jachtplan indienen waaruit blijkt dat ze over ten minste 40 ha aaneengesloten terrein beschikken. Tot voor kort kon zo'n jachtplan enkel op een papieren kaart worden ingediend, maar dat is nu ook digitaal mogelijk. Door het gebruik van een uniform formaat, wordt het ook makkelijker om verschillende jachtplannen te vergelijken en eventuele overlappingen te detecteren.

De digitale jachtplannen passen in de modernisering van de administratie, zo liet Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) eerder weten.

Verhoging van heffingstarieven op afvalverwerking met 50 procent

De Vlaamse regering voert vanaf 1 juli een verhoging in van de afvalstoffenheffing. Het gaat om een belastingverhoging van 50 procent.

De verhoging van de heffingstarieven op afvalverwerking kadert in het principe van "de vervuiler betaalt" en moet er volgens minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) toe bijdragen dat hergebruik en recyclage gestimuleerd worden en dat de materiaalkringlopen gesloten worden.

Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) zal de maatregel de Vlaamse gemeenten samen jaarlijks ongeveer 4 miljoen euro kosten.

Horeca-uitbaters mogen dubbel zoveel dagen gebruiken voor gelegenheidsarbeiders

Horecazaken mogen vanaf 1 juli 200 dagen per jaar in plaats van 100 dagen zogenoemde gelegenheidsarbeiders inzetten. "De regering geeft op deze manier horeca-uitbaters de mogelijkheid om op drukke dagen voldoende gelegenheidspersoneel in te zetten binnen een regime van lage sociale bijdragen voor de werkgever", aldus bevoegd minister Maggie De Block (Open VLD).

De maatregel geldt echter enkel voor de werkgevers. De gelegenheidsarbeiders zelf mogen nog altijd elk maximaal 50 dagen per jaar die gelegenheidsarbeid uitvoeren.

Luc Van Gorp volgt Marc Justaert op als voorzitter CM

Luc Van Gorp wordt op 1 juli 2015 de nieuwe voorzitter van de Christelijke Mutualiteit (CM). Hij volgt Marc Justaert op, die dan met pensioen gaat.

Van Gorp is tot 1 juli voorzitter van het Wit-Gele Kruis en departementshoofds Gezondheidszorg van de KHLim. Hij wordt door de CM omschreven als een "bruggenbouwer die kan luisteren, integer en bekwaam is, en die strategisch kan denken over organisaties".

Marc Justaert, die sinds december 1993 voorzitter was, wordt voorzitter van de Algemene Raad van het Riziv. Hij volgt er Edouard Descampe op, die de Algemene Raad de voorbije tien jaar heeft geleid. Daarnaast volgt hij Greta D'hondt op als voorzitter van Welzijnszorg.

Papieren MIVB-vervoersbewijzen voor 5 en 10 ritten niet meer verkocht

Vanaf 1 juli worden de papieren vervoersbewijzen voor 5 en 10 ritten van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB niet langer verkocht. De reizigers zijn voortaan voor rittenkaarten aangewezen op de MOBIB-kaart. Vervoersmaatschappij MIVB laat weten dat in de afgelopen maanden al meer dan 225.000 mensen overstapten van de papieren rittenkaaart naar de MOBIB-chipkaart.

Eerder aangekochte papieren 5- en 10-rittenkaarten blijven geldig tot midden 2016. Maar nieuwe MIVB-voertuigen worden niet meer uitgerust met de oranje ontwaardingstoestellen voor papieren tickets, waardoor reizigers de tickets niet meer voor alle trajecten kunnen gebruiken. De enige nog te verkrijgen papieren vervoersbewijzen zijn tickets voor 1 rit, 1 dag en Airport Line. Zij kunnen ook nog tot midden 2016 gebruikt worden, wanneer de MIVB alle oranje validatietoestellen weghaalt. Dan worden ze vervangen door papieren wegwerpchipkaarten die compatibel zijn met de MOBIB-valideringstoestellen.

Om de overgang naar de chipkaart vlot te laten verlopen, deelde de MIVB sinds 21 april gratis MOBIB-kaarten uit aan ruim 200.000 mensen met een papieren 5- of 10-rittenkaart. Normaal kost die kaart 5 euro. Er bestaat een versie op naam, maar ook een anonieme Basic-kaart. Op beiden kan je de formule met 5 of 10 ritten laden. De minimumkostprijs voor een tienrittenkaart is dit jaar gestegen van 12,5 naar 14 euro.

Niet langer ereloonsupplementen in daghospitalisatie twee- of meerpersoonskamers

Specialisten kunnen vanaf juli niet langer ereloonsupplementen aanvragen aan patiënten die in daghospitalisatie in twee- of meerspersoonskamers verblijven. Dat verbod bestond al langer voor wie langer in het ziekenhuis blijft in zo'n kamer, maar wordt nu dus uitgebreid naar daghospitalisatie.

"Iedere patiënt heeft recht op eenzelfde kwaliteit van de zorgverstrekking", motiveerde minister van Volkgezondheid Maggie De Block (Open VLD) de beslissing.

NMBS sluit loketten in 33 stations

Spoorwegmaatschappij NMBS start begin juli met de geleidelijke sluiting van de loketten in 33 stations. Het personeel wordt elders ingezet. De openingsuren van de loketten in 25 andere stations worden beperkt.

De beslissing is een gevolg van het feit dat steeds meer reizigers hun ticket via andere kanalen aankopen dan aan het loket, bijvoorbeeld via de website en de app van de NMBS of via de automaten. Het aandeel van de automaten in de totale ticketverkoop is "in minder dan 2 jaar verviervoudigd tot 35 procent". Het aandeel van de loketten is in diezelfde periode gedaald van 72 procent tot 57 procent.

Dit jaar worden in 23 stations de loketten gesloten. In de loop van 2016 moeten nog eens 10 andere stations volgen. In nog eens 10 andere stations zullen de loketten 's namiddags en/of tijdens het weekend gesloten zijn. Na de sluiting van die loketten zullen nog 130 stations loketten hebben, of minder dan een kwart van de 555 haltes die het Belgische spoorwegnet nu nog heeft.

Socialistische Mutualiteiten betalen NIPT terug

Zwangere vrouwen die tot de risicogroep behoren krijgen bij de Socialistische Mutualiteiten vanaf 1 juli 300 euro terugbetaald als ze een NIPT laten uitvoeren. Met deze niet-invasieve prenatale test  kunnen aanstaande moeders te weten komen of in het DNA van het ongeboren kind een extra kopie van chromosoom 21 aanwezig is, of het kind dus al dan niet het downsyndroom zal hebben. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block laat alvast weten dat het Riziv nog dit jaar volgt met de terugbetaling van deze test. De kostprijs ervan schommelt rond de 390 euro.

Het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) had eerder al de terugbetaling aanbevolen van de NIPT. "Die is gevoeliger en nauwkeuriger dan de klassieke testen, maar nog erg duur", aldus het KCE. De Socialistische Mutualiteiten wachten niet op die terugbetaling. De leden die tot de risicogroep behoren, krijgen 300 euro terugbetaald, zij die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming 375 euro.

Tot de risicogroep behoren vrouwen ouder dan 35, vrouwen die eerder al een kind met het downsyndroom hebben gehad, of als uit de combinatietest blijkt dat ze een kans tussen 1 op 1 en 1 op 299 hebben dat hun ongeboren kind een trisomie-afwijking heeft.

Meest gelezen