Bellen in het buitenland vanaf zomer 2017 goedkoper Auteur: Dominique Fiers

di 30/06/2015 - 11:23 Dominique Fiers Over welgeteld twee jaar hoeft u geen extra kosten meer te betalen voor mobiel telefoneren of surfen in het buitenland. De zogenoemde roamingkosten verdwijnen op 15 juni 2017. Het Europees Parlement en vertegenwoordigers van de lidstaten hebben daarover na 12 uur onderhandelen een akkoord bereikt.

Europa voert al jaren strijd tegen de roamingkosten. Volgens de Europese Commissie zijn ze daardoor sinds 2007 al met 80 procent gedaald. Voor een volledige afschaffing bleek het water echter lange tijd te diep.

Het akkoord, een nieuwe stap in de richting van een Europese digitale eenheidsmarkt, is er dus uiteindelijk sneller gekomen dan verwacht. Nogal wat landen waren immers tegen het afschaffen van de roamingtarieven, vooral onder druk van de telecomoperatoren die de extra inkomsten niet graag kwijtspeelden.

De telecomministers raakten het eens om de roamingkosten trapsgewijs af te schaffen. Vanaf volgende zomer komt er een aanzienlijke prijsverlaging, waarna de tarieven in juni 2017 definitief zullen worden afgeschaft.

Maatregelen tegen misbruik

Om te vermijden dat consumenten misbruik maken van de situatie door in het buitenland goedkopere abonnementen of pakketten aan te kopen komt er een zogenoemde "fair use policy". Dat verhindert het gebruik van roamingdiensten voor andere doeleinden dan tijdelijke en reisgebonden.

Omgekeerd zijn er ook garanties ingebouwd tegen prijsverhogingen in eigen land en is er een vergelijk gevonden over de bescherming van de netneutraliteit. Dat betekent dat operatoren in principe alle verkeer op het internet op gelijke manier moeten behandelen en geen voorkeursbehandelingen mogen verlenen.

"Goede zaak voor gebruiker én telecomsector"

De afschaffing van de roamingtarieven is een goede zaak, reageert Europarlementslid Ivo Belet (CD&V). "1 op de 2 Europeanen beperkt het gsm-gebruik in het buitenland drastisch uit schrik voor astronomische facturen bij thuiskomst. 9 op de 10 stopt zelfs helemaal met het gebruik van het internet op zijn of haar smartphone", aldus Belet.

"Niet alleen de doorsneegebruiker, maar ook de telecomsector heeft baat bij de groei-impuls van een vlotter en uitgebreider telecomverkeer. Binnen een eengemaakt digitaal Europa is er geen plaats voor roamingtarieven."

Geleidelijke afschaffing

  • Vanaf 30 april 2016 wordt nog maximaal 5 eurocent per minuut bijgerekend voor mobiel bellen. Per sms is dat 2 eurocent, per megabyte mobiele data 5 eurocent.
  • Op 15 juni 2017 behoren de roamingkosten definitief tot het verleden.

Eerder verschenen: