"Verhoging pensioenleeftijd tot 67 niet nodig"

De beslissing om de pensioenleeftijd op te trekken tot 67 is overhaast genomen. Dat stelt een groep van tien academici en deskundigen sociaal beleid in een open brief in De Morgen en Le Soir. Volgens de groep zijn de gevolgen voor de arbeidsmarkt en de fysieke en sociale impact ervan te weinig onderzocht. De commissie Sociale Zaken in de Kamer stemt vandaag over de verhoging van de pensioenleeftijd.

Een van de briefschrijvers is demograaf Patrick Deboosere (VUB). Hij werkt samen met een aantal collega's aan een doorlichting van de pensioenhervorming. De bedoeling is om een tegenstem te bieden voor de pensioencommissie onder leiding van Frank Vandenbroucke.

Volgens de briefschrijvers is bij de pensioenhervorming immers te veel gekeken naar het rapport van de pensioencommissie maar is er te weinig rekening gehouden met andere factoren.

Deboosere wijst onder meer naar de gevolgen voor de arbeidsmarkt. "Als iedereen twee jaar langer werkt, blijven er 300.000 arbeidsplaatsen bezet", luidt het. "Houden zij anderen niet van een job?"

Haalbaarheid

Ook met de fysieke haalbaarheid voor de werknemers is te weinig rekening gehouden, stellen de briefschrijvers. "Op 65 jaar kampt 40 procent van de bevolking met gezondheidsproblemen."

Daarnaast vervullen jong-gepensioneerden nu heel wat zorgtaken die in de toekomst door een andere instantie, overheid of privé, zullen moeten worden overgenomen. Maar dat zal zijn prijs hebben, klinkt het.

De professoren wijzen erop dat het pensioenbudget niet noodzakelijk bevroren hoeft te worden. Andere maatschappelijke keuzes maken, kan ook, bijvoorbeeld door het geld dat nu naar bedrijfswagens gaat aan de pensioenen te besteden.

Meest gelezen