Zomerkampen gebukt onder administratieve overlast

Het is zomervakantie en dat luidt traditioneel ook de tijd van de zomerkampen in. Maar die blijken voor jeugdbewegingen hoe langer hoe moeilijker te organiseren. In sommige gevallen kruipt er tot 40 uur administratieve rompslomp in. De jeugdbewegingen trekken aan de alarmbel.
Archieffoto

"Onrealistische kampreglementen en administratieve overlast vragen te veel tijd", luidt de noodkreet van de jeugdbewegingen. "Zo kunnen de leiders veel minder tijd spenderen aan de voorbereiding van de activiteiten en de inkleding van het kamp."

Vooral de gemeentelijke reglementen stellen kennelijk zware eisen. “Ze vragen bijvoorbeeld een lijst met alle gegevens en allergieën van de deelnemers, voor het geval zich noodweer voordoet en ze het kamp moeten evacuëren. Als zulke uitzonderlijke situaties als de regel worden beschouwd, worden zowel de jeugdorganisaties als het gemeentebestuur opgezadeld met overbodige administratieve overlast,” zegt Pieter Monsart, woordvoerder van de jeugdbewegingen.

Bovendien is de gemeente waar het kamp plaatsvindt soms zelf niet eens goed op de hoogte en dan loopt het fout. "We hadden eens een speelplaats aangevraagd om in het bos te spelen. Maar blijkbaar moest dat niet naar de persoon gestuurd worden die wel op het internet vermeld stond. Op die manier hadden we geen plaats in het bos om er te spelen", getuigt Fabris Toussein van de scoutsgroep de Vrijbuiters uit Brugge.

"Meer coachen, minder controleren"

De jeugdbewegingen pleiten er voor dat gemeenten eerder inzetten op een goed onthaalbeleid in plaats van te zwaaien met dwingende kampreglementen.

"Dat kan een onthaalbeleid zijn waarbij iemand naar het kampterrein komt bij de start van het kamp om daar praktisch alle regels goed door te spreken. Dat is wat meer coachen en minder controleren", besluit woordvoerder Monsart.

Beterschap tegen volgende zomer

"Er moeit altijd wel een beetje moeite worden gedaan om een kamp administratief in orde te krijgen, maar het mag niet overdreven zijn en daar hebben we een grens overschreden", zegt ook minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD). Hij belooft beterschap en maakt zich sterk dat de administratieve rompslomp tegen volgende zomer al een stuk moet verholpen zijn.

"Minister van Toerisme Ben Weyts en ikzelf zijn momenteel bezig met de voorbereiding van een masterplan bivakplaatsen en de administratieve rompslomp maakt daar deel van uit", zegt Gatz.

"We hebben nog even tijd nodig, maar we willen in het najaar een aantal maatregelen voorstellen en nu al voeren we gesprekken met de gemeenten. Bovendien moeten we als Vlaamse en federale overheid ook in eigen boezem durven kijken, al kunnen we sommige veiligheidsregels niet zo maar opzetten."

"Ik wil het probleem dus ter harte nemen: meer ruimte laten voor spel en minder voor papierwerk", besluit Gatz.

Meest gelezen