Er staan steeds meer krotten in Vlaanderen

In Vlaanderen staan steeds meer huizen te verloederen. Bijna 7.800 woningen zijn er zelfs zo erg aan toe dat ze onbewoonbaar zijn: een stijging met 37 procent ten opzichte van vijf jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers die Michèle Hostekint (SP.A) heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). De minister wil het probleem van de verkrotting dan ook aanpakken, schrijft Het Laatste Nieuws.
Archieffoto

Een woning die onbewoonbaar is, voldoet niet aan de minimale kwaliteitsnormen voor basiscomfort, veiligheid en gezondheid. Bovenop de onbewoonbare panden zijn er in Vlaanderen ook nog eens bijna 950 verwaarloosde woningen, waarvan het verval storend is in het straatbeeld. In de provincie Antwerpen - waar de meeste mensen wonen - staan niet toevallig de meeste krotten.

De cijfers tonen een duidelijke stijging aan ten opzichte van enkele jaren geleden. "Gemeenten moeten sinds enkele jaren verplicht een leegstandsregister bijhouden. Dat beïnvloedt natuurlijk de cijfers", luidt de verklaring van Homans. Daarnaast zijn er ook meer controles en moet er over het onbewoonbaar verklaren geen advies meer worden gevraagd bij Wonen Vlaanderen.

Gemeenten beter wapenen tegen verkrotting

Steden en gemeenten binden de strijd tegen de verkrotting nu al aan met een belasting. De leegstand- of verkrottingstaks brengt zo'n half miljoen euro per jaar op.

Maar minister Homans wil de gemeenten nog beter wapenen tegen het probleem. "Ik wil onderzoeken of de heffing op verwaarlozing een lokale bevoegdheid kan worden. Nu is dat nog een Vlaamse bevoegdheid", aldus Homans.

Ook het "in sociaal beheer nemen" van krotten - waarbij gemeenten via een gerechtelijke procedure een verwaarloosd pand dan maar zelf opkalfateren en verhuren - moet eenvoudiger, klinkt het.

Meest gelezen