Verbod onkruidverdelger: Maggie De Block wacht herevaluatie af

De onkruidverdelger Roundup blijft in de handel in België. Roundup is net als enkele andere bestrijdingsmiddelen kankerverwekkend omdat er glyfosaat in zit. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wacht nu eerst de conclusies af van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, die het actieve bestanddeel glyfosaat moet herevalueren.

De Europese goedkeuring van glyfosaat, het actieve bestanddeel van Roundup, wordt op dit ogenblik opnieuw bestudeerd. De resultaten van het onderzoek door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EAV) zullen eind augustus bekend zijn. Daarna moet de Europese Commissie beslissen of glyfosaat al dan niet verboden wordt. De EAV controleert elke nieuw voorgestelde substantie. Om de 10 jaar volgt een herevaluatie.

België kiest ervoor de beslissing van de Europese Commissie af te wachten alvorens zich uit te spreken. Volgens de woordvoerder van de minister De Block is het juridisch niet raadzaam de verkoop van glyfosaat op nationaal niveau te verbieden. Consumenten kunnen het verbod namelijk omzeilen door het product in het buitenland aan te kopen.

Groen wil onmiddellijk verbod

De FOD Volksgezondheid, Voedselveiligheid en Leefmilieu oordeelde in mei dat er in dit stadium onvoldoende redenen zijn om over te gaan tot een inperking of een verbod op de verkoop van glyfosaat. Dat advies is in tussentijd niet gewijzigd. Oppositiepartij Groen vindt dat minister De Block wel meteen tot een verbod moet overgaan. Daarmee wachten is "spelen met de volksgezondheid", oordeelt Kamerlid Anne Dedry. "Het negatieve effect is voldoende bewezen."

De groenen werken aan een eigen wetsvoorstel om particulier en professioneel gebruik te verbieden. "Uit voorzorg moeten we het gebruik ervan zoveel mogelijk beperken, zeker in onze tuinen, waar ook kinderen in contact komen met deze bijtende chemische stof", besluit Dedry.

"waarschijnlijk" kankerverwekkend

In maart dit jaar kwam glyfosaat in de media nadat onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vijf herbiciden als "waarschijnlijk" of "mogelijk" kankerverwekkend voor de mens hadden verklaard. De herbicide glyfosaat, één van de meest gebruikte ter wereld, en de insecticides malathion en diazinon werden geklasseerd als "waarschijnlijk" kankerverwekkend voor de mens.

De bewijzen zijn volgens het internationaal kankeronderzoekscentrum (IARC) in Lyon beperkt. Toch hebben Nederland en Frankrijk inmiddels al beslist om de vrije verkoop van Roundup te verbieden.

Meest gelezen