"Benelux moet één land vormen voor treinverkeer"

Het Beneluxparlement vraagt unaniem een Benelux Railagenda waarin de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse spoorwegen de hele Benelux als binnenland behandelen.

In een aanbeveling die gisteravond werd aangenomen pleit het parlement ervoor een snel en betrouwbaar alternatief uit te werken voor de Fyra, het aanbod tussen Maastricht en Luik niet te beperken tot een stoptrein en een waardige verbinding tussen Brussel en Luxemburg te realiseren.

De nationale - NMBS, NS en CFL - en eventueel regionale vervoerders moeten volgens de parlementsleden onder druk gezet worden om daadwerkelijk werk te maken van grensoverschrijdende verbindingen door een betere onderlinge samenwerking. Het buurlandverkeer binnen de drie landen van de Benelux dient als binnenland beschouwd te worden, waardoor de binnenlandse spoortarieven ook worden toegepast bij grensoverschrijdende verbindingen.

Daarnaast pleit het Benelux-parlement ook voor de opmaak van een Benelux railagenda. Deze agenda dient een aantal concrete initiatieven te bevatten om de oostelijke en westelijke treinverbindingen tussen Nederland en België en de verbinding Brussel-Luxemburg te verbeteren.

De Westverbinding Breda/Roosendaal-Antwerpen moet een passend alternatief voor de Fyra krijgen. De huidige IC Direct (de voormalige Benelux-trein) is dat, gegeven de reisduur en hoge mate van onbetrouwbaarheid, zeker niet. De twee oostelijke verbindingen zijn evenmin toereikend. De lijn Weert-Hamont-Antwerpen is beperkt tot het goederenvervoer, deels niet geëlektrificeerd en sluit onvoldoende aan op Eindhoven.

Tot slot moet de bestaande lijn Brussel-Luxemburg worden opgewaardeerd zodat er een substantiële vermindering van de reistijd komt.

Meest gelezen