CD&V: "Nog niets beslist over slimme meters"

Coalitiepartner CD&V vindt dat Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) te hard van stapel loopt met haar aankondiging over slimme elektriciteitsmeters in elk huis. "Dit is zeker nog niet beslist, kosten-batenanalyses waren in het verleden steeds negatief", zegt CD&V'er Robrecht Bothuyne. Ook oppositiepartijen SP.A en Groen zijn niet overtuigd.

Turtelboom toont zich vandaag in enkele kranten overtuigd van het nut van slimme elektriciteitsmeters bij alle Vlaamse stroomverbruikers. Ze wil in de herfst een studie afronden en nog dit jaar een beslissing nemen over een massale uitrol.

CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne reageert verrast. "Het regeerakkoord voorziet een gefaseerde uitrol bij de groepen waarbij dat effectief nuttig is, zoals bijvoorbeeld '"prosumenten" (netgebruikers die zelf elektriciteit produceren, red.) met zonnepanelen", verduidelijkt hij. "Maar kosten-batenanalyses van een algemene uitrol waren in het verleden steeds negatief. De kostprijs kan oplopen tot 1,5 miljard euro, wat zou moeten worden doorgerekend aan de gezinnen."

"Cynische aankondigingspolitiek"

Oppositiepartij SP.A is eveneens kritisch. "Eerst de energiefactuur van de gezinnen laten stijgen - denk maar aan de afschaffing van de gratis stroom - en vervolgens de uitrol van dure energiemeters aankondigen als noodzaak om te besparen, lijkt meer op cynische aankondigingspolitiek dan op een weldoordacht energiebeleid", hekelt parlementslid Joris Vandenbroucke, in de vorige legislatuur nog kabinetschef van minister Freya Van den Bossche.

Ook Vandenbroucke waarschuwt dat eerdere studies op een erg hoog prijskaartje wijzen - "tot 2 miljard euro" - dat gedragen moet worden door alle energieverbruikers, "terwijl slechts een minderheid de vruchten plukt van de voordelen van een slimme meter".

De uitbouw van een slim energienetwerk is inderdaad nodig, erkent de SP.A'er nog. "Maar de claim dat een slimme meter bij elk huisgezin hiervoor noodzakelijk is, kon tot op heden niet hard gemaakt worden", besluit hij. "Laat staan dat elk gezin automatisch de vruchten plukt van dergelijke meters."

"Kostprijs mag niet doorgeschoven worden"

Oppositiepartij Groen sluit zich daarbij aan. "Voor wie geen zonnepanelen heeft, mag deze maatregel geen extra factuur inhouden", onderstreept parlementslid Johan Danen. "De regering mag de kostprijs van deze meters, 70 euro in Italië, niet opnieuw naar de factuur van de gezinnen doorschuiven."

De groenen onderstrepen tot slot dat de meters er ook niet toe mogen leiden dat leveranciers de elektriciteit van gezinnen in moeilijkheden sneller zouden kunnen afsluiten.

Meest gelezen