"Boodschap verspreiden dat vruchtbaarheid kostbaar is"

"We moeten al op jonge leeftijd duidelijk maken dat vruchtbaarheid iets kostbaar is." Dat zegt gynaecologe Petra De Sutter in "De ochtend" over het feit dat vrouwen alsmaar langer wachten om aan kinderen te beginnen. Maar vrouwen mag geen schuldgevoel aangepraat worden, benadrukt ze.

De Sutter voelt in haar praktijk de maatschappelijke trend om later aan kinderen te beginnen heel duidelijk. "Vrouwen gaan eerst studeren of reizen. Waarom zouden ze dat niet doen? Wat we niet mogen zeggen, is dat het dan maar hun eigen schuld is. Dat is niet zo. Het leven loopt zoals het loopt."

Een factor die ook meespeelt, is dat het aantal singles steeds toeneemt. "Ik zie heel veel vrouwen van 30 à 35 jaar die ons komen opzoeken omdat het niet gelukt is om een partner te vinden. Ze besluiten dan om er alleen voor te gaan, of ze laten hun eicellen invriezen. Dat is duidelijk een toenemende trend."

Met het ouder worden neemt de vruchtbaarheid af en wordt de kans op een miskraam of een afwijking groter. "Een slimme meid krijgt haar kind op tijd", wordt weleens gezegd, maar daar heeft De Sutter grote bedenkingen bij. "Dat "slim" legt de verantwoordelijkheid bij de vrouw en beschuldigt vrouwen die er dan niet in geslaagd zijn. Daar ben ik het niet mee eens. De feiten spreken dat ook tegen."

"Schuldgevoel heeft geen zin"

Volgens De Sutter wordt aan vrouwen vaak ten onrechte een schuldgevoel aangepraat. "Patiënten die bij ons komen voor een vruchtbaarheidsbehandeling, voelen zich soms schuldig dat ze zo lang gewacht hebben. Daar is helemaal geen plaats voor. Je moet alleen vooruit kijken. Mensen maken nu eenmaal keuzes in hun leven en staan bij een aantal dingen niet stil."

"Als er ergens een verantwoordelijkheid ligt, dan is het bij de overheid, om mensen ervan bewust te maken dat vruchtbaarheid iets kostbaars is en dat je daar dus maar beter zorgvuldig mee omspringt."

"Omstandigheden verbeteren"

Dat betekent volgens De Sutter niet dat vrouwen noodzakelijk vroeger aan kinderen moeten beginnen. Maar de mogelijkheid zou er wel moeten zijn. "We moeten de omstandigheden verbeteren om de vrouwen die kansen te geven", zegt ze, verwijzend naar de situatie op de arbeidsmarkt.

De gynaecologe geeft het voorbeeld van de Scandinavische landen. "Al is het daar niet helemaal gelukt om de leeftijd weer naar beneden te krijgen", zegt ze. "Het helpt, maar het is niet het ganse verhaal. Dat heeft te maken met de moeilijkheden die jonge mensen ondervinden om vandaag de dag een partner te vinden en een stabiele relatie te onderhouden. Het is een heel complex verhaal."

"Niet alleen over gevaren praten"

"Het belangrijkste is dat we duidelijk maken dat vruchtbaarheid iets kostbaars is, misschien al in het onderwijs op jonge leeftijd. Nu leggen we de nadruk op de gevaren: ongewenste zwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen. We moeten daar tegelijk de boodschap instoppen dat vruchtbaarheid kostbaar is en dat je in de problemen kan komen als je dat uitstelt."

Meest gelezen