Jambon: "Aparte moslimscholen niet goed voor integratie"

Vicepremier Jan Jambon (N-VA) vindt aparte moslimscholen geen goed idee. "Dat komt de integratie niet ten goede", klinkt het in een gesprek met deredactie.be. Dat de moslimgemeenschap zichzelf kennelijk begint te wapenen tegen extremisme, juicht Jambon dan weer toe. Morgen spreekt de minister van Binnenlandse Zaken op het eerste colloquium in ons land over vernieuwing binnen de islam.

Stapels boeken, de salontafel in het bureau van Jan Jambon puilt ervan uit. "Ik heb die allemaal gekregen. Ik zal zes maanden moeten vastzitten om die allemaal gelezen te krijgen", grapt de vicepremier.

Opvallend: een hele stapel is gewijd aan boeken over de islam, inclusief een koran. "Er is duidelijk wat aan het bewegen binnen die gemeenschap", weet Jambon.

Dat er wat beweegt, mag onder meer blijken uit het feit dat Mechelen binnenkort een eerste islamitische basisschool krijgt. Al is minister Jambon dat initiatief niet echt genegen.

"Goede vooruitgang dat moslims zichzelf wapenen tegen extremisme"

Waar de minister van Binnenlandse Zaken wel volledig achterstaat, is het eerste colloquium over islamitische vernieuwing dat zaterdag plaatsvindt in Gent, georganiseerd door de Islamic Development and Research Academy (Idara). Bedoeling van de organisatoren is om een "open dialoog te voeren" over de relaties tussen de overheid en de moslimgemeenschappen. Jambon zal er een toespraak houden.

"Ik vind het een heel goede vooruitgang dat de moslimgemeenschap zichzelf begint te wapenen tegen het moslimextremisme", aldus de minister van Binnenlandse Zaken. "Ik heb altijd gezegd dat de strijd tegen extremisme geen strijd is van de moslimwereld tegen de rest, maar een gevecht dat wij samen met hen moeten voeren. Vanaf er daar initiatieven rond ontstaan, ben ik partner en ik ga die ondersteuning toezeggen."

Al kan je je afvragen of de vernieuwing binnen de islam niet wat laat op gang is gekomen. Te laat? "Je kan de geschiedenis niet herschrijven. Het is wat het is", lijkt Jambon in te stemmen. "Hadden we vroeger met ons inburgeringsbeleid moeten beginnen en had de moslimwereld zelf eerder in actie moeten schieten? Daar valt veel voor te zeggen. Maar in de vele contacten met de moslimwereld merk ik dat de zaken in evolutie zijn dat kan ik alleen maar toejuichen."

"Als we iets willen doen tegen extremisme, moet het via het web gebeuren"

Op het colloquium gaat organisator Idara onder meer een digitaal platform voorstellen; een website die een antwoord moet bieden op allerhande andere plaatsen op het internet waar jongeren voor de jihadstrijd worden geronseld. Een goed idee, vindt Jambon. "Terreurgroep IS publiceert dagelijks honderdduizenden tweetpagina's. Dat is gigantisch. Als we daar iets tegen willen doen, zal het via het web moeten gebeuren.

Al mag het niet bij die ene website blijven, zegt de N-VA'er. "De lancering van een website is goed, maar het mag niet het enige kanaal zijn. Er zijn bijvoorbeeld  ook de ouders van moslimjongeren. Die zijn ook partij tegen het moslimextremisme en zij zijn minder actief op het internet."

Minister Jambon heeft daartoe eerder al een contrapropagandabureau laten oprichten. Het overleg morgen met de moslimgemeenschappen moet er dan ook voor zorgen dat alle initiatieven tegen het extremisme worden gestroomlijnd. "Ik ga kijken hoe we met hen structureel overleg kunnen hebben zodanig dat we niet naast elkaar, maar permanent mét elkaar werken", belooft Jambon.

Imamopleiding nog niet concreet, wel "welwillendheid"

Een van de wensen die zal geformuleerd worden op de bijeenkomst in Gent, is het op poten zetten van een degelijke imamopleiding. Concrete initiatieven daarrond zal Jambon nog niet kunnen voorstellen op het colloquium, wel de "welwillendheid" om dat in de toekomst te realiseren.

Het colloquium in Gent moet uiteindelijk uitmonden in een "Verklaring van Gent", ondertekend door de verschillende deelnemende moslimorganisaties. Iets wat Jambon tot tevredenheid stemt. "In de moslimwereld zit namelijk geen hiërarchie. Daardoor is het moeilijker om die gemeenschappen te managen. Het feit dat heel wat organisaties de handen nu in elkaar slaan om het kwalijke fenomeen van het extremisme aan te pakken, is een heel goede evolutie", besluit de vicepremier.

Meest gelezen