"Cornu ontslaat toplui Eurostation"

Twee directieleden van Eurostation hebben gisteren hun ontslag gekregen. Dat melden zowel De Standaard als L'Echo. De financiële en de juridische verantwoordelijke moesten vertrekken na een bijzonder kritische audit van het vastgoedfiliaal van de NMBS.

Toen spoorbaas Jo Cornu gisteren de resultaten van de externe audit presenteerde, zei hij dat er bij Eurostation en Euro Immo Star een hele reeks onregelmatigheden waren vastgesteld. De twee dochterfilialen zijn verantwoordelijk voor de gebouwen van de NMBS en vastgoedprojecten rond de stations.

Bij de externe audit van consultancybedrijf Ernst & Young (EY) zijn er bij de twee filialen een hele reeks onregelmatigheden vastgesteld. Zo liepen de drank- en restaurantkosten op tot honderdduizenden euro's. Cornu sprak ook over "tekortkomingen in de bedrijfsvoering". Sinds zijn aantreden heeft Cornu gemerkt dat er in die filialen beslissingen worden genomen, maar dan niet op het niveau waar die bedoeld zijn. Zo zouden de toplui zich weinig aantrekken van de richtlijnen van de raden van bestuur. Daar krijgen de twee nu kennelijk de rekening voor gepresenteerd.

Juridisch staartje

In maart schoof Cornu bij Eurostation al directeur-generaal Herwig Persoons aan de kant, en met hem een dertigtal medewerkers. Persoons werd ontslagen omdat hij te veel zaken wilde doen in het buitenland. Zo had hij plannen om in India stationsbuurten te ontwikkelen. Cornu oordeelde dat dit geen kerntaak was van de NMBS. En sindsdien haalt Cornu verder de grove borstel door het spoorbedrijf, sinds gisteren gewapend met een externe audit.

In “Terzake” zei Cornu gisteravond dat juristen nog onderzoeken of de betrokken toplui niet strafrechterlijk vervolgd kunnen worden. Hij kondigde ook aan dat er een verscherpte controle zal komen op het goed bestuur van de dochterondernemingen. Daarbij zou er vooral op gelet worden dat de middelen bij projecten correct zouden worden aangewend en dat de algemene onkosten niet de pan uit zouden rijzen.

Eurogare, de Waalse tegenhanger van Eurostation, blijft buiten schot. Daar kon EY immers geen tekortkomingen in de bedrijfsvoering of misbruik van middelen vaststellen.

Meest gelezen