Mobiele teams voor jongeren in crisissituaties

Vanaf september gaan mobiele teams van hulpverleners kinderen en jongeren met psychische problemen opvangen in crisissituaties. Dat heeft federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) afgesproken met haar Vlaamse, Waalse en Brusselse collega's. De mobiele teams moeten ingrijpen, als een kind of jongere met psychische problemen in een crisis zit en dringende hulp nodig heeft. Ze moeten schrijnende situaties helpen voorkomen.

Twee maanden geleden moest een 17-jarig meisje een nacht in een politiecel doorbrengen omdat er voor haar geen passende opvang voorhanden was. De mobiele crisisteams moeten dergelijke schrijnende situaties vermijden.

In elke provincie komt er minstens één team. Dat zal bestaan uit minstens zes hulpverleners uit verschillende disciplines, en komt onder leiding van een kinderpsychiater. Provincies waar de nood aan crisisopvang groot is, zoals Antwerpen en Oost-Vlaanderen, krijgen meer hulpverleners toegewezen dan provincies waar die nood kleiner is, zoals Vlaams-Brabant en Limburg.

"De mobiele crisisteams komen aan huis en gaan het gesprek aan met het kind of de jongere", zegt Bert Plessers, adjunct-federaal-coördinator voor de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren. "Ze onderzoeken wat er is fout gelopen en waarom dringende hulp nodig is. De teams kunnen zelf een kortdurende behandeling aan huis aanbieden, maar ze gaan ook doorverwijzen, bijvoorbeeld naar de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg of de brede jeugdhulp. Ze kunnen het kind of de jongere ook laten opnemen in een kinderpsychiatrische dienst, als dat noodzakelijk is. Maar in eerste instantie gaan ze zelf met het kind of de jongere, en zijn ouders aan de slag."

Minister van Volksgezondheid De Block trekt alvast ruim tien miljoen euro extra uit voor de crisiszorg aan kinderen en jongeren. De mobiele crisisteams passen in een breder plan om de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren te verbeteren. Rode draad in dat plan is dat hulpverleners uit diverse diensten en disciplines gaan samenwerken in netwerken, om kinderen en jongeren met psychische problemen tijdig op te vangen en continue zorg te bieden.

Wachttijden verkorten

Dat er middelen komen voor mobiele crisisteams vinden ze een goede zaak bij Sp.a. Volgens de socialisten kwamen er in 2014 ongeveer 6.500 jongeren aankloppen bij een crisismeldpunt. Een verdubbeling ten opzichte van 2012. “Kinderen en jongeren met psychische problemen kunnen nergens terecht omdat de wachttijden bij veel voorzieningen te lang zijn”, klinkt het. “Soms moeten mensen maanden of zelfs jaren wachten.”

Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche (Sp.a) wijst met een beschuldigende vinger naar minister van Welzijn en Volksgezondheid Vandeurzen (CD&V). “Zolang de minister de wachttijden in de rechtstreeks toegankelijke hulp niet wegwerkt, is het dweilen met de kraan open bij de crisishulp. Dat crisisteams jongeren zullen doorverwijzen naar Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg, die nu al onderbemand en overbevraag zijn, daarvan kun je nu al voorspellen het dit niets zal oplossen.”

Meest gelezen