"Mevrouw Crevits, voer een verplicht vak moestuinieren in op lagere school" Auteur: Marij Vanherle

zo 17/05/2015 - 14:32 Marij Vanherle "Moestuinman" Wim Lybaert is vragende partij voor een verplicht vak "moestuinieren" op de lagere school. In "Touché" op Radio 1 riep hij minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) op om er werk van te maken.

Wim Lybaert, bekend van "De moestuin volgens Wim" op Vier en van zijn moestuinrubriek in "De madammen" op Radio 2, vindt dat kinderen tussen 6 en 12 jaar de ideale leeftijd hebben om zich het moestuinieren eigen te maken. "Kinderen van 6 tot 12 zijn de meest intelligente wezens die er rondlopen, daarna nemen de hormonen het over", aldus Lybaert. "Ik heb drie van die kinderen rondlopen, en die zijn zo ontvankelijk, in alles geïnteresseerd en ze onthouden ook zo veel."

Dat kinderen talen en wiskunde leren, vindt Lybaert uiteraard een goede zaak, maar hij mist een totaalvak over voedsel en natuur. "Daarom, mevrouw Crevits, zou ik graag hebben dat er zo'n verplicht vak komt. Ik zou graag hebben dat ieder kind dat naar het middelbaar gaat, weet hoe hij of zij wortels moet zaaien of tomaten moet dieven, of er veel mest gegeven moet worden of niet", legt Lybaert uit. "Als je die handelingen leert zoals je leert fietsen, dan verleer je dat niet meer."

Al ziet hij het vak wel ruimer dan alleen het leren werken in de moestuin. "Zo zou ook de ecologie van een bos aan bod kunnen komen. Kinderen gaan op bosklassen, maar hoe een bos precies in elkaar zit, dat zouden kinderen ook moeten weten."