Bent u van plan bouwgrond te kopen? Kijk dan goed uit!

Wie van plan is een bouwgrond te kopen, moet goed uitkijken. De bouwgrond die nu nog in Vlaanderen beschikbaar is, is vaak van mindere kwaliteit. Om met de bouw van een huis te kunnen starten, moeten dan vaak eerst extra kosten worden gemaakt. Bouwbedrijven pleiten voor een verplichte bodemsondering vóór de verkoop.

De nog beschikbare bouwgronden zijn bijvoorbeeld niet allemaal even stabiel. Wie daarvan op de hoogte gebracht wordt, weet waar hij aan toe is, maar daar knelt het schoentje: kopers worden vaak niet ingelicht en de problemen komen pas aan het licht bij een bodemonderzoek. 

De koper moet dan, voor hij kan starten met de bouw van een huis, extra werken laten uitvoeren om de bodem stabieler te maken, en dat kan al gauw oplopen tot 20.000 euro. Om zulke verrassingen te vermijden, pleiten de bouwbedrijven ervoor om meer informatie over de grond beschikbaar te stellen voor de koper.

"Wij pleiten ervoor om zo'n bodemsondering verplicht te maken bij de verkoop van een bouwgrond, zoals een car pass verplicht is bij de verkoop van een auto", zegt Johan Poelmans van AVL Woningbouw. "Op die manier weet je dat je geen kat in een zak koopt."

"Bekijken of notaris ook informatie kan geven"

De Vlaamse regering heeft hier wel oren naar en zou verkopers willen verplichten om informatie over de bodem mee te delen vóór de verkoop van de grond. 

"De notaris moet nu al heel wat informatie meedelen aan de koper van een bouwgrond", zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). "Het gaat dan over informatie over de ligging, over de stedenbouwkundige aspecten, over de mogelijke vervuiling van de grond. Maar we kunnen inderdaad ook eens bekijken of de notaris op het vlak van stabiliteit ook informatie doorgeeft aan de koper."

Meest gelezen