Belgen leveren steeds meer gebruikte batterijen in

De Belgen hebben vorig jaar voor 2.700 ton gebruikte batterijen ingezameld, een nieuw record. Dat meldt Bebat, dat instaat voor de ophaling, sortering en recyclage van die batterijen.

Tegenover 2013 werd er 3 procent, of 87 ton, meer gebruikte batterijen ingezameld. "Meer kilo's inzamelen is een hele prestatie, omdat batterijen steeds lichter worden", benadrukt Bebat.

Er werden vorig jaar meer dan 98 miljoen draagbare batterijen - batterijen die mensen thuis dagelijks gebruiken - ingezameld in een van 24.000 Bebat-inzamelpunten in een containerpark, supermarkt of school. Daarnaast zamelt Bebat ook batterijen in van elektrische en hybride auto's, en batterijen die in ontmantelcentra moeten worden gescheiden van elektrische toestellen.

Dankzij de betere inzameling scoort Bebat een inzamelpercentage van 54,6 procent voor de draagbare batterijen. "Het inzamelpercentage ligt boven de wettelijke inzameldoelstellingen van de gewesten", klinkt het, "en ruim boven de Europese doelstelling van 45 procent voor 2016."

Volgens Peter Coonen, de gedelegeerd bestuurder van Bebat, betekent de 54 procent niet dat 46 procent van de batterijen in het milieu terechtkomen. "Bij de berekening van het cijfer wordt er onvoldoende rekening gehouden met de populariteit en zeer lange levensduur van herlaadbare batterijen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat Bebat bijna 90 procent van alle beschikbare batterijen inzamelt", stelt hij in een persbericht.

Een Belg koopt gemiddeld achttien batterijen per jaar: elf losse en zeven in een toestel. Bebat heeft in het hele land meer dan 24.000 inzamelpunten.

Meest gelezen