Eandis gaat meer controleren op fraude met zonnepanelen Auteur: Zico Saerens

do 07/05/2015 - 08:19 Zico Saerens Eandis gaat nog meer controleren om fraude met zonnepanelen tegen te gaan. De grootste netwerkbeheerder van Vlaanderen is vorig jaar namelijk voor meer dan 600.000 euro opgelicht door installateurs en keurders die geknoeid hebben met attesten.

Gisteren raakte bekend dat in Limburg vijf mensen zijn aangehouden omdat ze netbeheerder Infrax zouden hebben opgelicht. Dankzij het onderzoek kon voorlopig een bedrag van 500.000 euro aan onterecht uitbetaalde groenestroomcertificaten getraceerd worden. Omdat de subsidies vaak over twintig jaar worden uitbetaald, dreigde de totale fraude op te lopen tot ruim vijf miljoen euro.

Ook bij Eandis kent men het probleem van fraude, zo blijkt. De netwerkbeheerder heeft al voor meer dan 600.000 euro fraude ontdekt. Fraudeurs gebruiken daarvoor verschillende manieren. Ze vragen subsidies aan voor zonnepanelen voor een gebouw dat nog niet gebouwd is of ze knoeien met de installatiedatum.

De netwerkbeheerder zal daarom de controles nu gevoelig opdrijven. Het gaat niet om extra steekproeven, maar wel om het uitpluizen van dossiers.

"We gaan voortaan nog meer de binnenkomende dossiers screenen en kijken of alle nodige documenten aanwezig zijn", zegt Isabel Van Cutsem van Eandis aan VRT Nieuws. "We gaan die informatie uitspitten en als we vermoeden dat er iets fout is, gaan we controleren op het terrein om te kijken of ons vermoeden klopt."