Pas bevallen en te lang op de kraamafdeling? Ziekenhuis gestraft

Ziekenhuizen kunnen voortaan financieel worden gestraft als pas bevallen moeders te lang op de kraamafdeling blijven. De factuur kan oplopen van 200.000 tot 800.000 euro, zo schrijft Het Nieuwsblad.
AP2009

Het was een opvallend beeld afgelopen zaterdag. Zo'n 12 uur nadat Kate Middleton was binnengebracht met weeën in het ziekenhuis verscheen ze samen met prins William op de trappen van het ziekenhuis om hun pasgeboren baby aan de wereld te tonen. Niet veel later verliet ze het ziekenhuis en keerde ze naar huis.

Een groot verschil met vrouwen in ons land, die momenteel gemiddeld 4,5 à 5 dagen in het ziekenhuis blijven na de bevalling. De regering vindt dat dat korter kan en moet en wil het aantal dagen terugbrengen naar maximaal 4. Ziekenhuizen waar de gemiddelde duur toch nog langer blijft, worden gestraft. Zij riskeren tot 800.000 euro minder werkingsmiddelen.

"Betere thuisverzorging nodig"

Jan Bosteels, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Gynaecologie, is in principe niet tegen een korte verblijfsduur in het ziekenhuis, maar vindt wel dat de overheid eerst een plan moet klaarstomen om pas bevallen mama's thuis beter te verzorgen. "Het is inderdaad mogelijk om kostenbesparend te werken", zegt hij aan VRT Nieuws.

"Maar momenteel ontbreekt een structuur en organisatie waarmee men moeders thuis kan opvolgen en hulp bieden. Heel wat jonge mama's staan aan het begin van een nieuw leven. Vaak is dat een berg met problemen, waardoor het belangrijk is dat ze begeleid en gesteund worden."

"Zelfde dag naar huis"

"Die thuiszorg is er al", zegt Lies Versavel van het Vlaamse expertisecentrum voor kraamzorg De Bakermat in "De ochtend". "Hier in Vlaanderen is al veel aanwezig om moeders de kans te laten snel naar huis te gaan. En toch zijn we nog steeds koploper in Europa wat betreft ziekenhuisverblijfsduur na de bevalling."

Versavel is dan ook duidelijk. "Een ziekenhuisverblijf na een bevalling is medisch gezien niet nodig als het een vlotte bevalling was en als alles goed gaat met de moeder en de baby. In die situatie -en wanneer er voldoende omkadering en zorg thuis is- kan een vrouw dezelfde dag of de dag na de bevalling eigenlijk al naar huis."

Ook Landelijke Thuiszorg is een snellere terugkeer naar huis mogelijk, maar moet die maatregel geflankeerd worden door een inhoudelijk sterk Vlaams beleid met aandacht voor het welbevinden van de jonge gezinnen. Dat blijft vandaag achterwege, waardoor het toch een geïsoleerd besparingsvoorstel lijkt. "Een gemiste kans", zegt Marleen Vanhees.

"Investeren in thuiszorg"

Caritas Vlaanderen vindt dat de 14 miljoen euro die uitgespaard wordt door een korter ziekenhuisverblijf geïnvesteerd moet worden in toegankelijke en laagdrempelige kraamhulp. "Een verkorting van de gemiddelde verblijfsduur na een bevalling is enkel mogelijk wanneer er een gelijkwaardige investering volgt in de thuiszorg, zoals kraamzorg en gezinshulp", zegt Thijs Smeyers. Hij wijst erop dat mensen in armoede zelf niet snel naar een vroedvrouw of kraamhulp stappen en dat ze daarin ondersteund moeten worden.

Ook Zorgnet Vlaanderen heeft oog voor de financiële gevolgen. "We evolueren best naar een korter verblijf in het ziekenhuis, maar dat kunnen we alleen doen als we goed kunnen samenwerken met de thuiszorg voor de begeleiding na de bevalling", zegt Peter Degadt. "De thuiszorg zal dus extra aandacht nodig hebben en dat zal extra kosten met zich meebrengen, al zal het per saldo misschien toch een goedkoper kostenplaatje opleveren."

Meest gelezen