Amper 272 extra kinderopvangplaatsen sinds nieuwe decreet

Tussen april 2014 en eind 2014 zijn er in Vlaanderen maar 272 kinderopvangplaatsen bijgekomen. In de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen is er voor die periode zelfs een daling van het aantal plaatsen. Om tegen 2020 voor iedereen met een kinderopvangbehoefte een plaats te voorzien - zoals de Vlaamse regering heeft beloofd - zouden 17.500 extra plaatsen nodig zijn. Aan het huidige tempo lijkt die doelstelling veraf.

De Vlaamse regering heeft zich geëngageerd tegen 2020 kinderopvang te realiseren voor iedereen die dat nodig heeft. Om dat doel te halen moeten er volgens minister Vandeurzen nog zo'n 17.500 plaatsen bij komen.

Uit cijfers die Vlaams parlementslid Els Robeyns (SP.A) heeft opgevraagd, blijkt dat die doelstelling nog ver verwijderd is. Zo zijn er sinds de invoering van het nieuwe kinderopvangdecreet op 1 april 2014 netto maar 272 plaatsen bij gekomen. In de provincies Vlaams-Brabant (-97) en Oost-Vlaanderen (-52) is er zelfs sprake van een lichte daling van het aantal plaatsen.

Volgens Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) (zie kleine foto) heeft de daling in die twee provincies te maken met het slinkend aantal onthaalouders (sinds het nieuwe decreet gezinsopvang genoemd). De aangroei in de grotere opvanglocaties, de groepsopvanginitiatieven, is namelijk niet groot genoeg om dat verlies te compenseren, aldus Vandeurzen.

Vraag is of de Vlaamse regering met deze beperkte aangroei wel op koers zit om haar belofte waar te maken? Volgens Kind & Gezin verloopt de toename van het aantal kinderopvangplaatsen echter niet "lineair" en hangt de aangroei onder meer af van de voorziene budgetten voor uitbreiding. "We wisten ook dat 2015 en 2016 moeilijke jaren zouden worden", klinkt het.

Uit de cijfers blijkt nog dat er eind 2014 ruim 93.000 opvangplaatsen waren. Antwerpen (23.106 plaatsen) en Oost-Vlaanderen (21.148) zijn samen goed voor bijna de helft daarvan. Voorts blijkt dat 83 procent van het aantal vergunde plaatsen georganiseerd wordt door private besturen en 17 procent door openbare besturen.

Meest gelezen