"Vroedvrouw moet eerste aanspreekpunt worden bij bevalling"

De Vlaamse Vereniging van Vroedvrouwen (VLOV vzw) wil dat de vroedvrouw in de toekomst het eerste aanspreekpunt wordt bij zwangerschap. Dat zegt de organisatie naar aanleiding van de Internationale Dag van de vroedvrouw op 5 mei. Uit studies in het buitenland blijkt immers dat vrouwen die bevallen met een vroedvrouw significant minder kans hebben op hospitalisatie, plaatselijke verdoving en episiotomie (knip tijdens de bevalling).
AP2007

De meeste vrouwen stappen in België als ze zwanger zijn meteen naar een gynaecoloog, zegt Joke Muyldermans van de VLOV. "Er hangt vandaag de dag een zeker taboe rond het opvolgen van de zwangerschap door de vroedvrouw". Die kan echter een grote toegevoegde waarde betekenen, aldus de organisatie.

Een analyse vergeleek het model van vroedvrouwgeleide zorg met andere modellen voor zorg tijdens arbeid en bevalling. In totaal ging het over 11 onderzoeken met 12.276 bevallingen.

Hieruit blijkt duidelijk dat vrouwen die met een vroedvrouw werken duidelijk minder kans hadden op hospitalisatie, plaatselijke verdoving, episiotomie (knip tijdens de bevalling) en een instrumentele bevalling (zuignap). "Dit heeft een enorme impact op de levenskwaliteit, zelfs op latere leeftijd", zegt Muyldermans.

Bovendien was er bij deze vrouwen vaker sprake van een spontane vaginale bevalling, voelden ze zich meer in controle tijdens hun bevalling en startten ze vaker met borstvoeding.

"Een vroedvrouw biedt een luisterend oor"

"Het medisch-technische aspect is belangrijk, maar is niet het enige wat telt", zegt de VLOV. "Een vroedvrouw kijkt verder dan dat. Ze biedt een luisterend oor, gaat na hoe jij je als vrouw voelt en biedt een persoonlijke zorg voor zowel moeder, baby als het gezin."

De conclusie van het onderzoek was dat vrouwen een vroedvrouwgeleid zorgmodel moet worden aangeboden en dat vrouwen moeten aangemoedigd worden om vragen te stellen naar hun opties.

"We pleiten voor de vroedvrouw als eerste aanspreekpunt bij een zwangerschap. De vroedvrouw wordt zo de coördinator en verantwoordelijke voor de begeleiding en opvolging tijdens de zwangerschap, arbeid, bevalling en het postpartum. We pleiten voor een betere en nauwere samenwerking met andere beroepsgroepen. Op die manier kan de kwaliteit van zwangerschap, arbeid, bevalling en periode na de bevalling gevoelig toenemen", concludeert Joke Muyldermans.

Meest gelezen