"Partnergeweld moet niet langer prioriteit zijn in Veiligheidsplan"

De lokale politie pleit ervoor om partnergeweld niet langer als een prioriteit op te nemen in het Nationaal Veiligheidsplan. Dat meldt De Standaard. Partnergeweld is sinds 2008 een van de tien prioriteiten, maar volgens Jean-Marie Brabant, voorzitter van de Vaste Commissie voor de Lokale Politie, is dat niet langer nodig. Ook Catherine De Bolle, commissaris-generaal van de federale politie, is het hier mee eens.
No commercial use.

Om de vier jaar bepaalt het Nationaal Veiligheidsplan wat de speerpunten voor de politie moeten zijn. Sinds 2008 staat intrafamiliaal geweld er in, maar de lokale politie vindt dat de tijd rijp is om in het nieuwe Veiligheidsplan voor de komende jaren dat op dit ogenblik wordt voorbereid partnergeweld als prioriteit te schrappen.

"We hebben dit fenomeen jarenlang als prioriteit beschouwd zodat iedereen precies weet hoe hij moet werken", legt Jean-Marie Brabant uit. 'Dit betekent niet dat er minder aandacht aan besteed wordt door de politie. De nodige opleidingen zijn gegeven aan de inspecteurs, ze weten hoe ze empathisch moeten zijn, ze weten naar welke instelling ze mensen kunnen doorverwijzen."

"Eigenlijk staat de manier van aanpak binnen de politie op punt", zegt ook Catherine De Bolle. "Hier en daar kan het zijn dat er nog wat bijgeschaafd moet worden aan de manier van werken. Wanneer je iets voorziet als prioriteit dan vraagt dat een enorme administratieve werklast, daar waar we eigenlijk nu al een systeem hebben dat werkt, waarin enorm veel geĆÆnvesteerd is als opleiding en dat we eigenlijk moeten behouden."

De politie staat vaak ook machteloos tegen het fenomeen. "Het is een kwestie van opvoeding en van wederzijds respect in een relatie. Het moet in de mensen zitten. De politie kan enkel vaststellen dat er inbreuken zijn."

In 2013 werden er meer dan 40.000 aangiftes gedaan voor partnergeweld. "Het probleem is nog heel erg", geeft Brabant toe. "Maar mensen weten wel dat het probleem op een ernstige manier aangepakt zal worden. Dat is volgens mij de reden waarom nu meer slachtoffers bij de politie komen, daarom is het fenomeen niet aan het groeien. Het feit dat het geen prioriteit meer is, wil niet zeggen dat het niet met de nodige aandacht behandeld zal worden door de politie."

Meest gelezen