"Te veel advocaten in België"

De afgelopen 25 jaar is het aantal advocaten in België bijna verdubbeld. Met zo'n 15 advocaten per 10.000 inwoners zijn er zowat twee keer zo veel advocaten als in onze buurlanden. Dat is te veel, vindt Jan Dyck, lid van de tuchtraad voor advocaten. De Orde van Vlaamse Balies geeft dit ook toe.
BELGA/DOPPAGNE

“Er is al tientallen jaren een advocatenexplosie aan de gang”, stelt Dyck vast. “Dit is niet goed voor de advocatuur of de cliënten,” klaagt hij, “en omdat niemand hierbij gebaat is, moeten we hier dringend iets aan doen.” Dyck bond de kat de bel aan door een artikel in de gespecialiseerde pers

Hoewel “er geen pasklare antwoorden zijn, waarmee we dit probleem in 1-2-3 kunnen oplossen", wil Dyck duidelijk de drempel tot het beroep van advocaat verhogen. Daarom denkt hij onder meer aan een numerus clausus, het beperken van het aantal inschrijvingen voor de opleiding.

Dyck oppert ook om de stage die afgestudeerde juristen moeten volgen om advocaat te worden moeilijker te maken. Ten slotte pleit Dyck ook voor strengere tuchtregels binnen de advocatuur. Van dat laatste verwacht hij echter geen wonderen omdat er amper advocaten worden geschrapt.

"Te weinig knowhow"

Als goed voorbeeld van de numerus clausus, het beperken van het aantal inschrijvingen voor de opleiding, noemt Dyck de huisartsenopleiding. De maatregel werd ingevoerd omdat er op een bepaald moment te veel huisartsen waren. Dat teveel “legde een zware hypotheek op de huisartsen omdat ze door een tekort aan patiënten te weinig knowhow konden opbouwen”.

Datzelfde gebeurt op dit moment in de advocatuur, stelt Dyck. Doordat ze te weinig ervaring en knowhow kunnen opbouwen, kunnen ze de belangen van hun cliënten niet goed behartigen. “Door het grote aantal is er dus kwaliteitsverlies”. Door het teveel aan advocaten is de concurrentie daarnaast ook moordend geworden. In die mate zelfs dat er nodeloos geprocedeerd wordt, stelt Dyck.

Reacties

In Het Nieuwsblad reageren verschillende vakbroeders dat ze zich niet kunnen vinden in de kritiek en de oplossingen die Dyck voorstelt. Zo vinden ze niet dat de kwaliteit van de advocatuur lijdt onder het hoge aanbod. 

Hetzelfde geluid is te horen bij de Orde van Vlaamse Balies. Men erkent wel dat er te veel advocaten zijn. Een vergadering over het probleem staat er op de agenda.

Meest gelezen