Veel minder recidive met enkelbanden dan bij gewone celstraf

Mensen met een elektronische enkelband komen tot 5 jaar na hun "opsluiting" veel minder opnieuw in de cel terecht dan gedetineerden die een vergelijkbare straf volledig uitzaten onder het reguliere gevangenisregime. Dat blijkt uit een onderzoek door medewerkers van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie in Brussel en het Instituut voor Strafrecht & Criminologie van Leiden.

De onderzoekers vergeleken over een periode van vijf jaar de mate van wederopsluiting van gedetineerden met een vrijheidsstraf tussen 6 maanden en 3 jaar die hun straf onder elektronisch toezicht (met een enkelband) uitzaten en die hun straf onder een straf onder een regulier gevangenisregime ondergingen.

Ze maakten gebruik van gegevens uit het Belgische penitentiair register over personen die in de periode 2003-2005 vrijkwamen. In totaal ging het om 5.381 personen, van wie respectievelijk 4.307 opgesloten zaten in een cel en 1.074 onder elektronisch toezicht stonden.

Het recidivecijfer voor personen onder elektronisch toezicht was telkens significant lager dan degenen die hun tijd in de cel hadden doorgebracht. Na 1 jaar zat 18 procent van de reguliere gedetineerden terug in de cel tegenover slechts 5 procent van de elektronisch-toezichtgroep. Na 3 en 5 jaar is respectievelijk 38 en 46 procent voor de eerste groep en 17 en 24 procent voor de tweede.

Bijkomend onderzoek is volgens de onderzoekers echter nodig om de oorzaken van deze verschillen te achterhalen. Hebben de personen onder elektronisch toezicht bijvoorbeeld een voordeel op vlak van reclassering of genieten zij meer steun van hun omgeving, vermijden ze nadelen van de gevangenis, helpt de begeleiding van de justitieassistenten...?

De resultaten van het onderzoek staan gepubliceerd in het Tijdschrift voor Criminologie.

Meest gelezen