3.000 kilometer file op Vlaamse gewestwegen in de spits

Niet alleen de snelwegen, ook het onderliggende wegennet in Vlaanderen en Brussel wordt dagelijks door files geteisterd. Dat blijkt uit metingen van Be-Mobile, een Belgisch bedrijf dat verkeersdata analyseert. In de ochtendspits staat 3.350 kilometer file op de gewestwegen, in de avondspits 2.937 kilometer.

Files op snelwegen worden sinds lang in kaart gebracht. In opdracht van De Standaard heeft Be-Mobile voor het eerst ook de files op de gewestwegen geanalyseerd en dit op basis van gegevens afkomstig van wagens zelf. "Drie procent van alle wagens stuurt ons anoniem gegevens door", vertelt chief traffic van Be-Mobile Steven Logghe aan deredactie.be. "We houden die data ook bij. Op basis van de gegevens die we in januari, februari en maart van dit jaar hebben verzameld, hebben we de files op de gewestwegen in kaart gebracht."

Wat blijkt? In de ochtendspits staat gemiddeld 3.350 kilometer file op de secundaire wegen. 's Avonds gaat het om 2.937 kilometer. Volgens Be-Mobile is sprake van file als een voertuig noodgedwongen minder dan 60 procent van de maximaal toegelaten snelheid rijdt.

In verhouding tot het aantal kilometers gewestwegen, zijn de files op deze wegen ongeveer even lang als die op de snelwegen. In tegenstelling tot snelwegen, is het verlies aan reistijd in het geval van gewestwegen moeilijk te berekenen. "Files op snelwegen zijn geconcentreerd", zegt Logghe. "Die op gewestwegen zijn verspreid over het hele land."

Opvallend: waar files op snelwegen buiten de spitsuren drastisch afnemen, blijft het volgens Be-Mobile op gewestwegen ook overdag bijzonder druk met een "tussentijdse piek" op de middag.

Meest gelezen