"Wolven steeds dichter, maar in Vlaanderen zelfs geen aanzet tot plan"

De Vlaamse Ardennen zijn al enkele weken in de ban van een "wolf". Afgelopen weekend werden voor het eerst beelden gemaakt van het wolfachtige dier, gespot in Zulzeke bij Kluisbergen. Er is helemaal nog geen zekerheid dat het effectief om een wolf gaat, maar Ć©Ć©n ding is wel zeker: de wolven komen steeds dichterbij en de overheid heeft nog steeds geen wolvenplan klaar.

Eerst en vooral: bang moeten we niet zijn voor wolven.Ā "We hebben allemaal een beetje last van het Roodkapje-syndroom. Mensen hebben al schrik als er een wolf ver weg in de bossen leeft", zegt Jan Loos van het meldpunt welkomwolf.be. "Maar gevaarlijk zijn de dieren niet, zolang je ze niet in het nauw drijft."

Volgens Loos is het nog maar een kwestie van tijd vooraleer er in Vlaanderen echt een wolf opduikt. "Je ziet de wolven in Duitsland mooi opschuiven richting Nederland en in Frankrijk richting de Ardennen.Ā In Europa zwerven tientallen jonge wolven rond en die kunnen in een paar maand tijd 1.500 kilometer afleggen. Het kan op die manier snel gaan; komt er een wolf in Henegouwen terecht, dan staat hij een dag later al in Oost-Vlaanderen."

"Als wolf hier opduikt, is het te laat voor een plan"

De wolven komen dus steeds dichterbij - misschien loopt er al een exemplaar rond in en rond Kluisbergen -, maar toch heeft Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) nog geen plan klaar. "Het is volgens de minister geen prioriteit omdat er nog geen wolven zouden zijn in Vlaanderen.Ā Ze wil het probleem maar oplossen als het zich stelt, maar tegen die tijd zal het al te laat zijn", hekelt Jan Loos.

Wat moet er dan in zo'n plan staan? "Met zo'n plan moeten we vooral preventief te werk gaan. Jagers, landbouwers en de bevolking moeten worden voorgelicht", aldus Loos. "We zouden wel eens geconfronteerd kunnen worden met wolven die geen schrik meer hebben voor mensen en dus moeten we weten hoe we met de dieren moeten omgaan."

Het is volgens Loos ook belangrijk dat in het plan wordt opgenomen hoe eventuele schade door wolven zal worden vergoed. "Voor de gewone landbouw zijn wolven geen probleem, maar ze kunnen wel schapen aanvallen. Schapenhouders zouden dan vergoed moeten kunnen worden door de overheid omdat wolven Europees beschermd zijn, maar de Vlaamse overheid heeft zoiets nog niet vastgelegd."

Tot nu toe hield minister Schauvliege de boot steeds af, stelt Loos. "Er is zelfs geen aanzet tot plan, maar misschien schiet ze nu wel in actie nu de wolvengekte bij haar eigen kiesvee toeslaat (Joke Schauvliege is Oost-Vlaamse, nvdr.)".

Schauvliege: "Wolvenplan niet aangewezen"

Volgens Joke Schauvliege is het niet nodig om een echt wolvenplan op te stellen.Ā "De experts van het Agentschap Natuur en Bos zeggen dat het zeer onwaarschijnlijk dat de wolf zich echt gaat vestigen in het verstedelijkte Vlaanderen", aldus de minister in een reactie aan deredactie.be. "Er kan in de toekomst wel eens een verdwaalde wolf gesignaleerd worden, maar daarvoor een wolvenplan opstellen en daar mensen voor inzetten is niet aangewezen."

Als een wolf in de toekomst dan toch schade zou berokkenen in Vlaanderen door bijvoorbeeld schapen dood te bijten, dan belooft de minister nog om het Soortenbesluit (de Vlaamse wetgeving rond beschermde diersoorten, nvdr.) aan te passen en kunnen slachtoffers een schadevergoeding bekomen.

Is het een wolf of een wolfshond?

Experts twijfelen intussen of het dier dat de afgelopen weken werd gespot in de Vlaamse Ardennen wel een wolf is.

"Er zijn evenveel redenen om aan te nemen dat het hier om een echte wilde wolf gaat als redenen om ervan uit te gaan dat het wel weer om een wolfshond zal gaan. Buitenlandse specialisten buigen zich momenteel over de video, en ze twijfelen... De ene zegt wolf, de andere wolfshond", aldus nog Jan Loos.

Meest gelezen