"Het is het moment: met zijn allen naar buiten voor vitamine D"

Komende donderdag en vrijdag komt het lenteweer op dreef. Dat is belangrijk voor onze gezondheid want dankzij de zon maken we vitamine D aan. Een belangrijke vitamine is dat, maar we hebben er met zijn allen een tekort aan. We komen te weinig buiten en we zijn de laatste jaren bovendien te voorzichtig geweest met het zonlicht. "Een kwartiertje onbeschermd in de volle zon", luidt het advies om dat te verhelpen.

Dokters en specialisten zien het de laatste jaren met lede ogen aan: we maken te weinig vitamine D aan en dat heeft alles te maken met te weinig zon.

"De voornaamste bron van vitamine D is namelijk het uv-licht van de zon", zegt Eric De Maerteleire, biologieprofessor en lid van de Hoge Gezondheidsraad. "Als jonge mensen wat in de zon lopen, dan gaat de productie bijzonder snel. Na amper een kwartiertje blootstelling hebben zij al meer dan de dagelijkse nodige hoeveelheid binnen."

En daar zit net het probleem. "De mensen lopen te weinig in de zon en we zijn de laatste jaren ook te beschermend geweest met zonnebrandolies", aldus De Maerteleire. "De schrik voor huidkanker is terecht, maar we mogen niet overdrijven. Ook de dermatologen zelf zijn daar de laatste jaren minder streng in geworden."

Het advies van de professor is duidelijk: "Kinderen en jongvolwassenen moeten tussen 11 en 17 uur een kwartiertje zien te vinden om in de volle zon te lopen. Zonder bescherming en met voldoende blootstelling: het hoofd, de hals, korte mouwen en een rokje tot aan de knie. Dan gaan we voldoende vitamine D aanmaken."

Maatschappelijke fenomenen

Dat jongeren te weinig buiten komen en daardoor te weinig vitamine D opdoen, kunnen we gerust een maatschappelijk fenomeen noemen. Maar we worden met zijn allen ook ouder en het vitamine D-probleem is bij senioren heel erg pertinent.

"De capaciteit om vitamine D aan te maken, neemt lineair af met de leeftijd. Tachtig procent van de zestigplussers zit met een enorm tekort", weet De Maerteleire. "Het probleem is dat de huid dunner is geworden bij ouderen. Zij zouden dan al heel lang moeten buitenlopen in de zon om dat te compenseren en dan is er terecht een risico op huidkanker." Voor hen lijken supplementen dan ook de enige oplossing.

Daarnaast is ook obesitas een probleem. "Hoe zwaarder je bent, hoe meer je nood hebt aan vitamine D. Maar door overgewicht loopt de productie daarvan mank."

"Effecten van tekort zijn enorm"

Een tekort aan vitamine D is niet onschuldig. "We hebben ongeveer 25.000 genen, 6.000 daarvan worden rechtstreeks of onrechtstreeks beïnvloed door vitamine D. Er is geen enkele stof die zoveel effect heeft op ons genetisch materiaal", verduidelijkt prof De Maerteleire.

"De effecten van een tekort zijn dan ook enorm", stelt De Maerteleire. "Meer kans op fracturen, spierpijn, hart- en vaatziekten, kanker, diabetes...", het lijstje is haast oneindig. "Het is terecht dat vitamine D de nodige aandacht krijgt."

"Gooi de jongeren buiten"

Met de zonnige vooruitzichten op de weerkaarten geeft professor De Maerteleire dan ook dit duidelijke advies: "Het is het moment, met zijn allen naar buiten! Men moet jongeren niet verslaafd maken aan supplementen en pillen, men moet ze buiten gooien".

En dan nog een laatste vuistregel om te kijken of het zonlicht wel sterk genoeg is. "Je maakt maar voldoende vitamine D aan als je schaduw kleiner is dan je lichaamslengte, want dan staat de zon hoog genoeg. Dat is het geval vanaf april tot september"

Laat het ons vooral donderdag en vrijdag met zijn allen uittesten.

Meest gelezen