Vlaanderen telt steeds minder warme bakkers

Vlaanderen telt vandaag zowat 2.600 warme bakkers. Dat zijn er 1.400 minder dan twintig jaar geleden en het aantal zit zeker niet in de lift, zegt Bruno Kuylen van Bakkers Vlaanderen.

In 1994 telde Vlaanderen nog 4.000 warme bakkers. Tien jaar later waren er dat nog 3.000 en momenteel zijn dat er dus nog een 400-tal minder. Bakker blijft volgens de VDAB een knelpuntberoep en daar ziet Kuylen verschillende redenen voor.

"Een warme bakkerij opstarten is financieel niet eenvoudig. Alleen al je oven kost zowat 120.000 euro. Voor al je installaties en materiaal ben je al snel 300.000 euro kwijt, en dan heb je nog geen onroerend goed om je bakkerij in te vestigen. Bovendien staan de banken in tijden van crisis niet met briefjes te zwaaien."

Grote ketens

Dat de kleinhandel verdrongen wordt door de grote ketens is al jaren een fenomeen en ook de bakkers blijven niet gespaard. "We zien ons marktaandeel tijdens de week achteruitgaan. Gelukkig zijn er de weekends, waarin mensen tijd maken voor het ontbijt en voor hun brood naar de warme bakker trekken."

VDAB telde de afgelopen twaalf maanden 47 bakkers in opleiding. "Bakker is een jaarlijks terugkerend knelpuntberoep", zegt de dienst voor arbeidsbemiddeling. Hoofdoorzaak is de achterop hinkende instroom van jonge schoolverlaters. "Vele jonge krachten stoppen. Daarbij spelen de arbeidsomstandigheden een hoofdrol: het bakkersberoep is zwaar en nacht- en weekendwerk zijn inherent. Bij ambachtelijke bakkers is een meer polyvalente kennis vereist dan bij industriële bakkers. Deze laatsten hebben ook betere werkuren."

Meest gelezen