Ook in België komen kindhuwelijken voor

Kindhuwelijken zijn niet alleen een probleem in ontwikkelingslanden, ook in ons land zijn er minderjarigen die gedwongen worden om te trouwen. "Het is een probleem dat onvoldoende wordt gemeld, en professionelen weten vaak niet hoe ermee om te gaan."

Vandaag vindt een studiedag plaats over het thema, georganiseerd door het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, Plan België en de UGent-onderzoeksgroep  International Centre for Reproductive Health (ICRH).

"Velen denken, onterecht, dat dit een archaïsche praktijk is", zei Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut. Dat dat niet zo is, blijkt uit het feit dat er in Brussel jaarlijks zo'n 10 gevallen gemeld worden, en ook in Gent zouden er zo'n 5 à 10 gevallen zijn. Vooral minderheden zoals de Roma en de Afghaanse gemeenschap zouden kinderen uithuwelijken.

"Maar het blijft een ondergerapporteerd probleem", zegt Els Leye van het ICRH. "De rapportering vanuit de gemeenschap is laag of zelfs onbestaande. Het zijn vooral professionelen die het probleem signaleren." Het gaat dan bijvoorbeeld om een leerkracht die van een leerling te horen krijgt dat ze zal worden uitgehuwelijkt. Toch is Leye ook "verbaasd" dat maar weinig professionelen weten hoe ze met dit probleem moeten omgaan. "Daardoor volgt er soms geen actie, waardoor het slachtoffer niet de hulp krijgt die het nodig heeft."

Dat het probleem onder de radar blijft, is ook te wijten aan het feit dat dergelijke huwelijken gebeuren op een traditionele manier, binnen de eigen gemeenschap. "Het strafrecht is dan niet van toepassing", aldus nog Leye. Volgens Liesbet Stevens is er "absoluut nood aan een globale strategie". Het ICRH bereidt nu een studie voor over het onderwerp, en het Instituut legt de verschillende regeringen binnenkort een nationaal actieplan voor.

Meest gelezen