Aantal vroegtijdige schoolverlaters neemt een duik

Het aantal jongeren dat de middelbare school zonder een diploma verlaat, is gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het departement Onderwijs. Vier jaar geleden ging het nog om een groep van 9.600 jongeren, vorig jaar was dit aantal gezakt tot 8.000. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil dit cijfer verder naar beneden halen door in te zetten op deeltijds leren en deeltijds werken.

(Vroegtijdige) schoolverlaters zijn jongeren die de poorten van de middelbare school definitief achter zich dichttrekken zonder enige vorm van diploma of getuigschrift op zak. Hun kansen op de arbeidsmarkt zijn vaak nihil.

Dat de groep de afgelopen jaren elk jaar kleiner is geworden, is dan ook goed nieuws. Na afloop van het schooljaar 2009-2010 telde Vlaanderen nog 9.600 schoolverlaters. Eind vorig schooljaar waren het er nog een dikke 8.000, een daling met 15 procent in vier jaar tijd die zich bovendien in alle Vlaamse provincies optekent.

De stad Antwerpen blijft de trieste koploper met 1 op de 4 jongeren die haar of zijn middelbare school niet afwerkt. Gent, Brussel en Genk vervolledigen de top 4. Vooral jongeren in het stelsel van deeltijds leren en werken haken af, zegt minister Crevits. "In het deeltijds beroepsonderwijs gaat het om meer dan de helft van de leerlingen", zegt ze. "Voor jongeren in de leertijd om ruim een derde."

"Deeltijds leren en deeltijds werken moet positieve keuze worden"

"De voorbije vijf jaar heeft 10 procent meer jongeren voor deeltijds leren en deeltijds werken gekozen", gaat Crevits verder in "De ochtend" op Radio 1. "Dit is geen probleem, maar het zijn wel deze jongeren die het meeste kwetsbaar zijn om de school zonder diploma te verlaten."

"De tijd is rijp om in te grijpen. Voor veel van deze jongeren is deze vorm van onderwijs geen positieve keuze. Vaak hebben ze al heel wat meegemaakt en is deeltijds leren en deeltijds werken iets wat ze op het einde van de rit nog eens uitproberen. We moeten dit systeem versterken zodat het wél een positieve keuze wordt."

Samen met Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) heeft Crevits een conceptnota uitgewerkt over deeltijds leren en deeltijds werken. "De eerste stap is om het bedrijfsleven meer bij het onderwijs te betrekken. Volgend schooljaar starten enkele pilootprojecten waarbij jongeren uit de derde graad in bedrijven aan de slag kunnen."

Vandaag brengt Crevits overigens een bezoek aan Duitsland waar deeltijds leren en deeltijds werken meer dan bij ons een courante praktijk is. Ook de koning en de sociale partners reizen mee.

"Vooral hervorming secundair onderwijs nodig"

De onderwijskoepels steunen het duaal leren, maar benadrukken dat vooral een hervorming van het secundair onderwijs nodig is om het probleem van schoolverlaters zonder diploma op te lossen.

"Jongeren die schoolmoe zijn, hebben vaak een verkeerde studiekeuze gemaakt en daarom moeten we ervoor zorgen dat élke studiekeuze een positieve studiekeuze is", zegt Sarina Simenon van het GO-onderwijs. "En dat kan door werk te maken van een hervorming van het secundair onderwijs, van een eerste brede graad en de daarbijhorende uitgestelde studiekeuze, en van een opwaardering van het tso en bso."

Ook bij het katholiek onderwijs benadrukken ze dat het probleem van schoolverlaters zonder diploma aan de basis moet worden aangepakt. "Dit moet worden bekeken in het kader van de modernisering van het secundair onderwijs, want de doelstelling van die modernisering is om iedere leerling op de juiste plaats te krijgen. Als we daarin slagen, zal er veel minder schoolmoeheid zijn."

In het Vlaamse regeerakkoord staat dat er een hervorming moet komen, maar er bestaat hierover nog veel discussie binnen de regering.

Meest gelezen