"Snel duidelijkheid over Doel 3 en Tihange 2, anders dicht"

De regering moet de "scheurtjescentrales" Doel 3 en Tihange 2 sluiten als er tegen de zomer geen duidelijkheid is. Kristof Calvo, energiespecialist van Groen, legt duidelijke eisen op tafel tegenover de regering. Hij wil tegelijk een positief project over "het politieke thema van de komende jaren", de energievoorziening: "We hebben geen afschakelplan nodig, maar een aanschakelplan, een breed energiepact en vooral ook transparantie over onze kerncentrales."

De leeszaal in het federale parlementsgebouw, net achter het halfrond in de Kamer. We hebben afgesproken met Kristof Calvo om het te hebben over de Belgische kerncentrales en het energievraagstuk aan te snijden. Calvo, op z'n 28e al fractieleider van Groen en Ecolo in de Kamer en energiespecialist, is ruim op tijd en heeft er zin in.

Hij spreekt met vuur over de thema's die hem beroeren en schiet als lid van de oppositie met scherp op de meerderheid en op de dominante positie van Electrabel.

Het afschakelplan van de afgelopen herfst en winter heeft Calvo alvast niet koud gelaten. "Hopelijk was het een definitieve wake-upcall na tien jaar van non-beleid op het vlak van energie." Sinds 2003 is er niets meer gebeurd en is er alleen maar onduidelijkheid, zegt Calvo. "Onzekerheid is de grootste vijand van elke investering." Hij is scherp over het hele afschakelplan: "Wat me ook enorm is opgevallen: we waren niet klaar! Gelukkig is er niets gebeurd."

"'Coalition of the willing' moet opstaan en de lamp doen branden"

"Energie wordt het politieke thema van de komende jaren", zegt Calvo overtuigd. Zijn pleidooi voor een soort energiepact met een breed draagvlak is niet nieuw - en staat ook in het regeerakkoord -  maar hij ziet veel te weinig bewegen. "De energieministers hebben er nog geen werk van gemaakt, terwijl de energiemarkt smeekt om een visie en een duidelijk kader."

Calvo (bevlogen): "Dat energiepact moet er komen met een "coalition of the willing", een breed front dat opstaat en zegt "die lamp moet branden"! Het moet een samenwerking worden boven de grenzen van meerderheid-oppositie, maar ook een die de politiek overstijgt." Grootste struikelblok zou volgens Calvo wel eens N-VA kunnen zijn: "Dat zij een moeilijke factor zijn, staat buiten kijf."

Maar het moet ook verder gaan, buiten de landsgrenzen: er is veel meer een Europese energiepolitiek nodig, pleit Calvo. "De energietoekomst zal per definitie Europees zijn (...) Iedereen zal dan moeten loskomen van zijn eigen nationale agenda, zijn eigen punten en komma's. Het is een werf met veel mogelijkheden."

Calvo eist dringend actie en wil een goede kapitein die het project stuurt. Dat zou in principe federaal energieminister Marie-Christine Marghem (MR) moeten zijn, maar zij heeft als kapitein nog geen al te goede beurt gemaakt, oordeelt Calvo.

"Snel duidelijkheid Doel 3 en Tihange 2, anders dicht!"

De Belgische kerncentrales zijn vaak in het nieuws geweest: er is de al-of-niet verlenging van de 40-jarige centrales Doel 1 en Doel 2, er zijn Doel 3 en Tihange 2, die kampen met scheurtjes in de reactorvaten die alarmerende groottes bereiken, en er was het gelekte-olie-incident in Doel 4, een mogelijke daad van sabotage. 

Wat de scheurtjescentrales betreft, is Calvo duidelijk. Het is het nucleaire controleorgaan FANC dat beslist, maar als er tegen deze zomer geen duidelijkheid komt over de toestand (en geen beter nieuws, of een duidelijk plan), dan moet de regering ze gewoon sluiten. (zie video onder)

Calvo eist tot slot volledige transparantie over eventuele financiële tegemoetkomingen voor Electrabel, dat moet investeren in de oude centrales van Doel 1 en 2 om ze draaiende te houden: "Van het verminderen van de nucleaire bijdrage die Electrabel betaalt, kan geen sprake zijn. Maar de regering heeft zichzelf in een moeilijke positie gebracht en zit nu eigenlijk al op de knieën voor de onderhandelingen beginnen."

Meest gelezen