Praktijkassistenten aan UGent uiten hun ongenoegen

In Gent hebben de praktijkassistenten van de UGent actiegevoerd om te protesteren tegen hun statuut. Ze kunnen voor maximaal vijf jaar worden aangesteld en er worden minder mensen aangeworven. De assistenten zeggen dat ze door de nieuwe regels ook minder kunnen lesgeven en dat een aantal basiszekerheden wegvallen, zoals een opzegvergoeding en bescherming bij ontslag.

"We hebben het gevoel dat we behandeld worden als wegwerppersoneel, zegt praktijkassistente Marieke Van Acker. "We zijn interessant geweest voor de universiteit - sommigen als doctoraalsbursaal, anderen als wetenschappelijk medewerker - en daarna zijn we aangenomen als goedkope onderwijskracht, als praktijkassistent. En nu worden we buitengebonjourd."

De assistenten zeggen ook dat een deel van het budget dat naar hen gaat, aangewend zou worden om onderzoek te stimuleren in plaats van studenten te begeleiden.

Tegen De Standaard zegt vicerector Freddy Mortier dat het ongenoegen vooral voortkomt uit een verkeerde invulling van het statuut. "Het was nooit de bedoeling om zeventig procent of soms zelfs voltijds in dat statuut te werken", zegt hij.

"Zeker in de faculteit Letteren en Wijsbegeerte zie je een wildgroei. Mensen hoopten langs die weg op een vaste benoeming, wat nooit het opzet was. Integendeel, de flexibele contracten van praktijkassistenten lieten de universiteit toe om in te spelen op het fluctuerende aantal studenten en beschikbare plaatsen."

Meest gelezen