Hogescholen leggen de lat hoger

Vlaamse hogescholen willen eerstejaarsstudenten de verplichting opleggen om voor minimaal 60 procent van de opgenomen studiepunten te slagen. Dat schrijft De Morgen. De meeste hogescholen leggen de lat nu al op 50 procent. De hogescholenraad hoopt dat de maatregel zal leiden tot een mentaliteitswijziging bij de eerstejaars.

De aankondiging komt er nadat minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) meedeelde dat de universiteiten en hogescholen voortaan via een databank kunnen nagaan welke vakken instromende studenten aan hun oude instelling hebben gevolgd en welke punten daarbij werden gehaald.

Hogescholen gaan nu ook hun bindende studievoorwaarden opvoeren. De meeste hogescholen hadden de lat al op 50 procent gelegd. Dat wil zeggen dat een student voor de helft van de studiepunten moet slagen. "Nu zal in nagenoeg alle hogescholen die lat dus opgetrokken worden tot 60 procent", zegt Marc Vandewalle van de Vlaamse Hogescholenraad Vlorha. "We hopen dat de invoering hiervan bij studenten voor een mentaliteitswijziging zal zorgen en dat zij zich vanaf het begin meer gaan inspannen."

Blijft de student toch volharden in de boosheid dan krijgt hij het volgende academiejaar dwingende maatregelen opgelegd, schrijft De Morgen. Dat kan gaan van verplichte studiebegeleiding tot het weigeren van een herinschrijving.

Uit cijfers van Crevits blijkt echter dat 4 op de 10 eerstejaars in het hoger onderwijs (hogescholen én universiteiten samen) die lat niet haalt. Aan de hogescholen ligt dat percentage volgens het kabinet zelfs nog iets hoger. Jongeren die niet slagen aan een hogeschool komen vaak zonder diploma op de arbeidsmarkt.

Meest gelezen