Meer mensen behalen diploma via tweedekansonderwijs

Steeds meer mensen proberen hun diploma secundair te halen in het tweedekansonderwijs. In vijf jaar tijd is het aantal cursisten in het tweedekansonderwijs verdubbeld tot meer dan 8.000 vorig schooljaar. Opvallend is ook de verjonging van het publiek. Meer dan de helft van de cursisten is jonger dan 25 jaar.

In het schooljaar 2008-2009 volgden 4.006 mensen de opleiding Algemene Vorming in het tweedekansonderwijs (TKO). In het schooljaar 2013-2014 waren dat er 8.167. Een verdubbeling in vijf jaar tijd, schrijft De Standaard, die de cijfers haalt uit een antwoord op een vraag van Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman aan Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Wat nog meer opvalt, is de leeftijd: meer dan de helft van de cursisten is jonger dan 25 jaar. Met andere woorden, nog niet zo lang van de schoolbanken af. Volgens Meuleman wijst dat erop dat het probleem van schoolmoeheid groter is dan wordt aangenomen. "Het beleid heeft daar te weinig aandacht voor. Wij vragen aan de minister om dringend de schooluitval aan te pakken. Het kan niet dat 12 procent van onze jongeren de school verlaat zonder diploma. Wij willen een concreet actieplan met duidelijke doelstellingen om erop toe te zien dat meer jongeren hun weg vinden in het secundair onderwijs."

De Standaard haalt enkele redenen aan voor de groei. Zo zijn er de jongste jaren meer centra voor tweedekansonderwijs bij gekomen. Die centra werken samen met de VDAB, wat een nieuw publiek aangeboord heeft. Overigens neemt ook het aantal mensen toe dat zijn diploma middelbaar onderwijs wil halen via de centrale examencommissie (de "middenjury").

Meest gelezen