Werklozen die voor ziek familielid zorgen, verliezen uitkering

Werklozen die voor een ernstig ziek kind of familielid moeten zorgen, kunnen sinds 1 januari niet meer terugvallen op de vrijstelling om werk te moeten zoeken. Ook de bijhorende uitkering zijn ze verloren. De regering wil met de maatregel besparen, de Gezinsbond spreekt van een onevenwicht tussen werkenden en werkzoekenden.
Miet Neetesonne moet op zoek naar een andere oplossing

Tot eind vorig jaar konden werklozen die aan mantelzorg deden een vrijstelling krijgen om te solliciteren "om sociale en familiale redenen". Ze deden dan ook afstand van de werkloosheidsuitkeringen en kregen in de plaats een lagere uitkering van zo'n 260 euro per maand.

Maar de federale regering heeft die mogelijkheid sinds 1 januari afgeschaft, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) bevestigt dat hij daarmee wil besparen. "In het eerste jaar 6 miljoen, in het tweede jaar tot 12 miljoen", klinkt het bij zijn woordvoerder.

"We zijn ervan overtuigd dat de mensen die op de vrijstelling een beroep doen en werkloos blijven, hun zoektocht naar werk kunnen combineren met hun zorgtaken. Indien ze bijvoorbeeld een langdurige opleiding volgen, kunnen ze een beroep doen op oplossingen op het niveau van de deelstaten, zoals kinderopvang of dagopvang van zorgbehoevenden", laat het kabinet van minister Peeters weten.

De ruim 6.000 werklozen die eind vorig jaar nog een uitkering kregen om voor een ziek kind of familielid te zorgen, zullen daar wel nog een jaar kunnen van genieten. Er geldt voor hen dus een overgangsperiode.

"Niet haalbaar om werk te zoeken"

Miet Neetesonne is mama van drie kindjes (zie hoofdfoto). Een van haar zonen is autistisch, een andere zoon heeft een chromosomale afwijking die heel intensieve zorg vereist. Miet gaf haar job als onthaalmoeder dan ook op, omdat het niet meer te combineren was met de zorg voor haar zoontjes.

"Ik was gechoqueerd toen ik het nieuws van de afschaffing vernam", getuigt ze bij VRT Nieuws. "De zorg voor mijn zonen eist heel wat van ons gezin en op dit moment zie ik het niet haalbaar om werk te zoeken, laat staan om te werken."

Ook de Gezinsbond is niet te spreken over de afschaffing en heeft het over een oneerlijke situatie in vergelijking met mensen die werken. "De werklozen verliezen voor de betrokken periode hun pensioenrechten. Bovendien kunnen werkenden beroep doen op zorgverlof en op loopbaanonderbreking", zegt Manu Keirse.

Oppositiepartij Groen laat weten dat de regering de mantelzorgers beter zou ondersteunen in plaats van te straffen.

Meest gelezen