Blaaskankerpatiënten moeten therapie stoppen door gebrek aan medicijnen

Medicijnen voor de behandeling van blaaskanker zijn in Europa al enkele maanden amper beschikbaar. In ons land hebben drie kankerpatiënten hun therapie al moeten onderbreken. Dat schrijft De Standaard. Consumentenorganisatie Test-Aankoop verwijt het Federaal Geneesmiddelenagentschap dat het de situatie niet goed heeft aangepakt.
AP2014

Het spoelmiddel BCG, een vaccin dat werd ontwikkeld tegen tuberculose maar ook werkzaam blijkt tegen blaaskanker, is nauwelijks nog beschikbaar, meldt Test-Aankoop. De consumentenorganisatie kreeg in enkele dagen tijd drie meldingen van patiënten die hun behandeling tijdelijk moesten onderbreken.

En dat is problematisch, want als de behandeling voortijdig wordt gestopt, wordt het risico om te hervallen groter. Een van de drie patiënten heeft intussen wel een alternatieve oplossing gevonden.

Europees probleem

Wat is de oorzaak van het tekort? In ons land komt het vaccin op de markt onder twee merknamen: Oncotice (van Organon) en BCG-medac (van Lamepro). Beide bedrijven kampen met een tekort. Organon wil de productie van Oncotice uitbreiden en heeft daarom zijn productielijn sinds enkele maanden stilgelegd. Lamepro produceert niet genoeg om alleen voor de bevoorrading in te staan.

Het tekort is een Europees probleem. Invoeren uit het buitenland is dus geen oplossing, zegt Martine Van Hecke, expert gezondheid van Test-Aankoop, aan onze redactie. Test-Aankoop is niet te spreken over de aanpak van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Het FAGG heeft het nagelaten om tijdig te communiceren over het nakende tekort en had geen gecoördineerd plan klaar, luidt het.

"We kunnen voorlopig niets doen"

Van Hecke roept het FAGG op om met artsen en apothekers rond de tafel te gaan zitten over de aanpak van het probleem. Ze wil dat er, net als in andere landen, een richtlijn komt over welke patiënten voorrang krijgen en welke alternatieve aanpak het beste is.

Bij het FAGG wijzen ze in de richting van de producent. "Als het tekort een probleem vormt voor de volksgezondheid gaan wij samen met de bedrijven aan tafel zitten en raden wij hen aan om de artsen te contacteren", zegt woordvoerster Ann Eeckhout aan De Standaard. "Wij kennen het probleem, maar Lamepro heeft ons nog niet officieel bevestigd dat BCG-medac niet meer beschikbaar is. Wij kunnen voorlopig dus niets doen."

Wanneer Oncotice, het middel van de andere producent, opnieuw op de markt komt, is nog onduidelijk.Op de lijst van het FAGG staat 15 maart, maar Van Hecke twijfelt eraan dat het zo snel zal gaan. "Dat is voorlopig koffiedik kijken."

Meest gelezen