Dagen Zonder Vlees van start met recordaantal deelnemers

Van 18 februari tot 4 april vindt voor de vierde keer Dagen Zonder Vlees plaats. Het is de bedoeling om minder vlees en vis te eten, om zo onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Dit jaar staat meedoen in groep centraal. In vergelijking met de vorige editie in 2013, schreven zich al dubbel zoveel mensen in.

"We zetten dit jaar extra in op samen deelnemen, elkaar inspireren", aldus actrice Marieke Dilles, die Dagen Zonder Vlees vanaf dit jaar mee organiseert. "We hebben daarom op voorhand universiteiten, jeugdbewegingen, bedrijven,... opgeroepen om deel te nemen." De groepen kunnen in veertig verschillende categorieën strijden voor de hoogste plaats in de ranking.

Al bijna 30.000 mensen hebben zich ingeschreven en dat is een record. "De sterkte van Dagen Zonder Vlees is dat het een burgerinitiatief is. De vleesconsumptie is de tweede belangrijkste oorzaak van de klimaatopwarming. We kiezen zelf wat we eten, en kunnen zelf ook het verschil maken", aldus Dilles. Bovendien kiezen veel deelnemers er achteraf voor om vegetarisch te blijven of minder vlees en vis te eten.

Initiatiefneemster Alexia Leysen organiseerde in 2011 de eerste editie van Dagen Zonder Vlees. "Ik had nooit verwacht dat ik er zo lang mee bezig zou zijn, maar had wel van in het begin door dat het een goed idee was, en dat we via de sociale media veel mensen konden bereiken", zegt ze.

"Elke vegetarische dag bespaart 11 m² ecologische voetafdruk"

"Vorig jaar namen 15.000 mensen deel, die door minder vlees en vis te eten samen het equivalent van 40 kilometer autorijden hebben bespaard", aldus Dilles nog. Dagen Zonder Vlees benadrukt dat meedoen kan vanaf een dag per week. "Elke vegetarische dag bespaart gemiddeld 11 vierkante meter op de ecologische voetafdruk, 1.000 liter water en 2 kilogram broeikasgassen."

De voorstelling van Dagen Zonder Vlees vond plaats in de vegetarische eetgelegenheid Greenway, die partner is van de campagne. "We willen toegankelijk en creatief vegetarisch eten aanbieden, en vinden elkaar net daarin perfect", aldus chef Paul Florizoone.

Dagen zonder vlees krijgt ook de steun van veertig bekende gezichten, onder wie Adil El Arbi, Natalia, Dirk De Wachter, Wouter Torfs, Kobe Desramaults en Jan Hautekiet. "Dagen Zonder Vlees is een niet-bindend burgerinitiatief, dat ons wat bewuster wil maken over onze eetgewoonten", aldus Hautekiet. "Bovendien was ik al overtuigd van de gastronomische kwaliteiten van vegetarisch eten."

Meest gelezen