Recordaantal sociale leningen afgesloten in 2014

Vorig jaar hebben meer dan 7.000 Vlamingen een sociale lening afgesloten bij het Vlaamse Woningfonds en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Dat is een record. In totaal leenden ze voor meer dan 1,2 miljard euro.

Een sociale lening is bedoeld voor mensen met weinig spaargeld, die bij een gewone bank geen betaalbare lening kunnen krijgen om een woning te kopen of te renoveren.

In Vlaanderen zijn er twee maatschappijen waar men zo'n lening kan aanvragen: het Vlaamse Woningfonds en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen.

Het systeem werkt als volgt: de Vlaamse overheid leent geld bij de banken aan een bepaalde rente en leent dat geld vervolgens aan een voordeligere rente aan mensen die een huis willen kopen of bouwen, via de twee bovengenoemde maatschappijen. De Vlaamse overheid past dan dat renteverschil bij.

Strengere banken

"Mensen vinden de weg naar sociale leningen, vooral omdat de banken mensen minder snel een lening zullen geven als ze zelf geen inbreng kunnen doen", zegt Tine Hendrickx van de Vlaamse maatschappij voor sociaal wonen.

Banken vragen tegenwoordig gemakkelijk 50.000 euro om op tafel te leggen, geeft Hendrickx aan. "En dat heeft niet iedereen. Het voordeel van de sociale lening is dat je voor honderd procent kan lenen voor de aankoop van je woning." Bovendien is de rentevoet lager dan bij de banken.

Naast de gewijzigde houding van de banken leidde ook de aanpassing van de woonbonus, eind vorig jaar, tot een record aantal aanvragen voor een sociale lening.

Meest gelezen