Veel meer scheuren in kerncentrales dan gedacht
De problemen bij Doel 3 en Tihange 2 zijn ernstig: vandaag vertelt het FANC aan de VRT-redactie dat er in Doel 3 niet 8.000, maar wel 13.000 scheurtjes zijn. In Tihange 2 zijn er niet 2.000, maar 3.000. Een pak meer dus dan aanvankelijk werd gedacht. "De scans die we gemaakt hadden, werden opnieuw geïnterpreteerd met strengere methodes. Het zijn dus niet echt nieuwe scheurtjes", aldus Jan Bens van het FANC.
"Risico dat scheurtjes groeien"
Die scheurtjes bevinden zich dus in kernreactoren vol met water dat voor twee derde uit waterstof bestaat. Volgens kernenergiespecialist Digby Macdonald vormt dat een gevaar. “Door de waterstofatomen bouwt de waterstofdruk zich op. Het staal zwelt vervolgens op en de scheurtjes groeien”, legt Macdonald uit. “Ik heb berekend dat de druk kan toenemen tot een miljoen atmosfeer.”
De gevolgen van die extra druk kunnen zeer ernstig zijn. “Er kan een breuk ontstaan in een kernreactorvat en koelwater kan verloren gaan”, aldus Macdonald. Daarbij komt nog dat onze twee reactoren niet de enige zijn met scheurtjes, dat benadrukt ook Macdonalds Belgische collega Walter Bogaerts. “Als ik een inschatting moest maken, ik zou inderdaad verwonderd zijn als het zich nog nergens anders had voorgedaan.”
Scheurtjes met diameter tot 2,5 centimeter
Een andere hamvraag is of de scheurtjes in onze reactoren gegroeid zijn. De testen in het studiecentrum voor kernenergie in Mol zouden uitgewezen hebben van niet, maar de experten hebben hun twijfels. “De scheurtjes zijn normaal gezien een tot anderhalve centimeter wat de diameter betreft. Ik zie waarden in rapporten verschijnen tot 2,5 centimeter. Zijn dat de originele waarden of zijn die intussen gegroeid?”
"Controleer alle kerncentrales in de wereld"
De experten doen dan ook, samen met het FANC, een dringende oproep aan de hele nucleaire wereld. “Dit is mogelijk een wereldwijd probleem voor de hele nucleaire sector. De oplossing is om bij alle 430 kerncentrales wereldwijd, nauwkeurige inspecties uit te voeren”, aldus Jan Bens van het FANC. "We hebben onze internationale collega's alvast verwittigd en geadviseerd, maar elk land blijft soeverein natuurlijk", voegt Bens er in "Terzake" aan toe.