Enkelband maar toch vrij door fout in de wet

Tientallen personen die in afwachting van hun proces met een enkelband thuiszitten, kunnen door een fout in de wet vrijkomen. Dat blijkt uit een uitspraak van het Hof van Cassatie. Dat meldt de Franstalige krant La Dernière Heure en is ook aan onze redactie bevestigd door Cassatie. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil de wet zo snel mogelijk aanpassen. Het is niet duidelijk om hoeveel mensen het precies gaat.

Verdachten van een misdrijf zitten in afwachting van hun proces en een uitspraak door de rechter in voorlopige hechtenis in de gevangenis. Sinds vorig jaar kan die voorlopige hechtenis ook thuis worden uitgezeten, mits het dragen van een enkelband. De verdachte mag daarbij het huis niet verlaten, ook niet voor een uur.

De bedoeling van de wet was drievoudig. Er wordt vermeden dat de verdachte in contact komt met het gevangenismilieu, de openbare veiligheid blijft gegarandeerd en ook de schatkist zou er wel bij varen. De overgrote meerderheid van de gedetineerden bestaat immers uit mensen in voorlopige hechtenis en een enkelband is een stuk goedkoper dan een gevangenisverblijf.

Maar de wet van 27 december 2012 die op 1 januari 2014 in werking trad, blijkt nu toch niet zo waterdicht. Dat blijkt uit een uitspraak van het Hof van Cassatie woensdag in de zaak van een pyromaan.

Fout in de wet

De wet spreekt zich immers niet uit over wie de bevoegde instantie is in de fase tussen het afsluiten van het onderzoek en het ogenblik van de veroordeling. Als het onderzoek is afgerond, moet de verdachte immers voor de raadkamer verschijnen. Als die beslist om de verdachte door te verwijzen naar de rechtbank, laat de wet niet meer toe dat de verdachte nog in thuisdetentie blijft.

"Als een persoon in thuisdetentie verblijft bij het afsluiten van het onderzoek moet de raadkamer beslissen om die persoon gewoon in vrijheid te stellen of de verdachte voorwaardelijk vrij te laten", legt Damien Vandermeersch van het Hof van Cassatie uit.

Het arrest van Cassatie heeft mogelijk grote gevolgen. Iedereen die nu thuis in voorlopige hechtenis zit, zou de komende maanden mogelijk kunnen vrijkomen. Het is niet duidelijk om hoeveel mensen het precies gaat, mogelijk zijn het er tussen de 80 en de 100. Minister van Justitie Koen Geens wil de wet alvast zo snel mogelijk laten aanpassen.

Meest gelezen