"We werken aan terugbetaling NIPT-test"
België telt gemiddeld zo'n 128.000 geboortes per jaar. Daarbij laten 100.000 vrouwen zich screenen op het risico op downsyndroom. De eerste screening is een echografie met nekplooimeting bij de foetus. Die screening leidt tot een risicogroep van ongeveer 5.000 vrouwen die daarop een vruchtwaterpunctie ondergaan. "Deze test is zodanig ingrijpend dat er soms complicaties ontstaan die in 50 gevallen of een procent van de risicogroep leiden tot een miskraam", aldus De Block in een persbericht.
De NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test) daarentegen is voor 99,9 procent betrouwbaar en bepaalt of er een extra kopie van chromosoom 21 aanwezig is. Met deze test hoeven zwangere vrouwen geen risicovolle vruchtwaterpunctie of vlokkentest (waarbij een stukje van de moederkoek wordt genomen) te ondergaan.
"Terugbetaling is mogelijk, we werken eraan"
Nadeel van de NIPT-test is dat die tussen 450 en 600 euro kost en voorlopig niet wordt terugbetaald. "Samen met het RIZIV werken we aan de terugbetaling van de NIPT-test bij vrouwen die tot de risicogroep behoren", reageert De Block. "De terugbetaling is mogelijk omdat de kosten van de vruchtwaterpuncties en de ziekenhuiskosten veroorzaakt door de complicaties wegvallen."
De terugbetaling van de NIPT-test aan de risicogroep van zo'n 5.000 vrouwen zou zelfs een besparing van 1,6 miljoen euro opleveren, zo blijkt uit de berekeningen van het Kenniscentrum Gezondheidszorg (KCE). "En die som wil ik meteen investeren in de kwaliteitsverbetering van de echografieën met nekplooimeting. Als gynaecologen deze echo's nog beter leren interpreteren, zal dit trouwens ook baby's met hartklachten ten goede komen", aldus De Block.