"Ondersteuningsbudget is maar een schijnoplossing"

De Vlaamse oppositiepartijen Groen en SP.A zijn niet onder de indruk van het basisondersteuningsbudget (BOB) voor personen met een handicap. "Minister van Welzijn Vandeurzen probeert op deze manier een nederlaag te verkopen als een overwinning", zegt Bart Van Malderen. Enkele belangenorganisaties zijn dan weer positiever. "Een groot aantal mensen extra zal hiermee geholpen kunnen worden", is de boodschap.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) maakte vandaag bekend dat het lang verwachte basisondersteuningsbudget (BOB) voor personen met een handicap 300 euro per maand zal bedragen en stapsgewijs vanaf september 2016 ingevoerd zal worden. In de periode 2016-2018 wil de Vlaamse regering zo ongeveer 22.000 mensen helpen en hun draagkracht preventief ondersteunen.

De Vlaamse oppositiepartijen zijn niet onder de indruk. Volgens SP.A-parlementslid Bart Van Malderen (kleine foto) dreigen veel mensen uit de boot te vallen. "De beloofde zorggarantie tegen 2020 zal niet gerealiseerd worden. Twee derde van de mensen zal niet geholpen worden. Bovendien is het bedrag van 300 euro per maand te laag. Volgens gebruikersorganisaties is er minstens 500 euro per maand nodig."

Van Malderen verwijst ook naar de bijna 200 miljoen euro die Vandeurzen wil investeren in trap 2, de zwaarste zorgnoden, waarmee hij 5.000 plaatsen wil realiseren. "Er wachten nu al meer dan 5.000 mensen op een persoonlijk assistentiebudget (PAB) en er staan nog zo'n 2.000 mensen klaar. Dat zijn mensen die in principe allemaal in aanmerking komen voor steun in trap 2."

Groen: "Schijnoplossing voor de wachtlijsten"

Ook Groen ziet hiaten in het nieuwe systeem. Het BOB houdt geen rekening met de verschillende zorgnoden van mensen met een handicap. "Sommige mensen hoeven maar enkele uren hulp per week, anderen hebben voor bijna alle levenstaken intensieve ondersteuning nodig. Het BOB gaat volledig voorbij aan deze realiteit", zegt parlementslid Elke Van den Brandt (kleine foto).

Bovendien financiert Vandeurzen het BOB met geld dat volgens Van den Brandt bedoeld was om de wachtlijsten voor de 14.000 personen met een handicap weg te werken. "Personen met een handicap die zware hulp nodig hebben komen in aanmerking voor trap 2. Maar door het dure BOB zijn er voorlopig geen middelen om die mensen de ondersteuning te geven die ze nodig hebben. De personen met een zware zorgnood vallen er dus uit."

De 300 euro per maand is enkel een "schijnoplossing". "Vandeurzen probeert hiermee kunstmatig de wachtlijsten in te korten, maar stuurt hiermee vooral duizenden mensen met een kluitje in het riet", vindt Van den Brandt.

Jonas Roosens

"Dit kan een significant verschil betekenen"

Het Vlaams Welzijnsverbond is dan weer wel tevreden. "Wij appreciƫren deze inspanning in budgettair moeilijke tijden. Hierdoor zal een groot aantal mensen extra geholpen kunnen worden", zegt algemeen directeur Frank Cuyt.

De organisatie vraagt wel "voorzichtigheid" bij de invoering van het basisondersteuningsbudget. "Het nieuwe systeem wordt geleidelijk toegekend aan bepaalde groepen en moet gepaard gaan met een goede monitoring en evaluatie. Wij vinden het essentieel dat men de effectiviteit nagaat op het terrein, alvorens verdere stappen te zetten."

Ook de KVG, Katholieke Vereniging Gehandicapten, reageert tevreden op de beslissing van Vandeurzen. De vereniging vindt het goed dat er eindelijk duidelijkheid is over de verdeling van de middelen en noemt 300 euro per maand ook "voldoende hoog".

"Dit kan een significant verschil betekenen voor mensen die voor zorg en ondersteuning voornamelijk een beroep doen op hun naaste omgeving. Met het budget van 300 euro per maand kan oppas gekocht worden, hulp in huis, avondopvang, etc... We denken dan ook dat dit een belangrijke stap vooruit kan zijn voor een groot aantal mensen."

Meest gelezen