"Te weinig hooggeschoolden bij jonge Vlaamse beroepsbevolking"

Het hoger onderwijs in Vlaanderen levert niet genoeg gekwalificeerde jongeren af om aan de maatschappelijke noden op lange termijn te voldoen. Dat heeft onderwijsspecialist bij de OESO Dirk Van Damme gezegd in "De ochtend".
Nicolas Maeterlinck

Het mag paradoxaal klinken in een tijd waarin steeds meer jongeren hogere studies aanvatten, maar de uitstroom van dat hoger onderwijs blijft volgens Van Damme te laag.

"De laatste jaren is veel discussie over de instroom gevoerd", zei hij in "De ochtend". "Mij interesseert vooral de uitstroom. De jonge beroepsbevolking in Vlaanderen heeft te weinig hooggeschoolden. We tekenen dan wel een bescheiden groei op, maar die is te laag. Hierdoor verliest ons menselijk kapitaal aan concurrentiekracht ten opzichte van andere landen die veel meer in hoger onderwijs investeren."

"Op dit moment zitten we in de Europese middenmoot. Dit hypothekeert onze toekomst want Vlaanderen heeft niks anders te bieden dan onze grijze hersencellen. Wij moeten het hebben van innovatie en productiviteit. Die troeven zijn een product van kennis."

Laaggeschoolde ouders

Van Damme haalde verschillende factoren aan als verklaring voor deze trage groei. "Deels komt het door een gebrek aan investering. Politiek heerst tegelijk de gedachte dat Vlaanderen een teveel aan hooggeschoolden heeft. Dat is niet zo. Tegen 2030-2040 dreigen tekorten. Vooral de nood aan technisch personeel is groot, maar Vlaanderen heeft ook meer leerkrachten en verzorgend personeel nodig."

De belangrijkste oorzaak ligt volgens Van Damme bij de gezinnen zelf. "In veel gezinnen heerst vandaag de opvatting dat hoger onderwijs niet hoeft. De ambitie om via onderwijs tot sociale mobiliteit te komen, is stilgevallen. Vooral in gezinnen met laaggeschoolde ouders is dit probleem groot. De doorstroom van hun kinderen naar het hoger onderwijs is bij de laagste van Europa."

Meest gelezen