Grotere vogels in opmars in Vlaamse tuinen

Grotere vogels, zoals kauwen en eksters, doen het opvallend goed in Vlaamse tuinen, terwijl heel wat kleinere vogelsoorten de laatste decennia achteruit boerden. Het een heeft geen verband met het ander, wel zit onder meer de huiskat er voor iets tussen, zegt Natuurpunt.
DR P. MARAZZI/SCIENCE PHOTO LIBRARY

"Onze tuinvogels hebben het moeilijk in Vlaanderen: geschikt leef- en broedgebied gaat verloren, er is veel vervuiling en het aantal insecten neemt flink af", zegt Gerald Driessens (Natuurpunt Studie). "Die factoren leiden ertoe dat kleinere soorten al jarenlang in slechte papieren zitten. Voor tuinvogels die in de zomer bij ons broeden en 's winters naar het zuiden trekken, komen daar nog problemen in de overwinteringsgebieden of tijdens hun trektocht bij. Dus niet alleen de winterse tuinvogels doen het slechter. Het is door al die uitdagingen cruciaal om vogels 's winters bij te voederen, en de tuin geschikt te maken als broedplaats voor vogels in de zomer." 

Kraaiachtigen hebben enorm aanpassingsvermogen

Grotere soorten, zoals kraaiachtigen, zitten in de lift in Vlaamse tuinen dankzij hun enorme aanpassingsvermogen. "Kraaiachtigen zijn erg slimme opportunisten, die zich gemakkelijk aanpassen aan de mens en de veranderingen van ons landschap. Ze stellen relatief weinig eisen voor hun broedplaats of passen die zelfs aan. Ze leven vaak in groep, zijn minder schuw, en vinden daarom ook vlak bij de mensen voedsel. Bovendien vallen ze door hun grootte minder ten prooi aan jagers als de huiskat of de sperwer."

Huiskat bedreigt kleinere vogels

Er is evenwel geen verband tussen het stijgend aantal grotere vogels en het dalend aantal kleinere vogels, zegt Natuurpunt. Grotere vogels eten kleinere soorten niet massaal op en er is maar uitzonderlijk voedselconcurrentie. "Een veel groter probleem voor de kleinere vogels is de huiskat. Vooral van de verwilderde katten zonder eigenaar is de impact gigantisch."

Meest gelezen