Antwerpen krijgt extra bewaking, maar geen militairen

Antwerpen krijgt extra middelen om bepaalde locaties te laten bewaken in het kader van de terreurdreiging, maar het worden geen militairen. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in een reactie op zijn partijgenoot en burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever. Die had een oplossing voor zijn stad geëist op langere termijn, eens het terreurniveau weer daalt, en gepleit voor het verder inzetten van para's.
Nicolas Maeterlinck

Jan Jambon staat open voor de vraag van De Wever, maar heeft laten weten dat er geen militairen meer zullen worden ingezet eens het niveau wordt verlaagd. Hij denkt veeleer aan de politie. Over de concrete invulling wordt later nog beslist door de regering in samenspraak met de veiligheidsdiensten.

"De federale politie heeft bepaalde middelen gedecentraliseerd, en die kunnen worden ingezet als lokale omstandigheden daartoe nopen. Dan kunnen we in permanent overleg met het (orgaan voor de terreurdreigingsanalyse) OCAD evalueren wat specifieke dreigingen zijn. Tegenover specifieke bedreigingen moet je specifieke middelen kunnen zetten", zei Jambon. 

"Graag snelle en concrete oplossing"

Sinds de terreurdreiging werd verhoogd naar 3, springt het leger de politie bij in zogenoemde statische bewakingsopdrachten en het monitoren van mogelijke terreurdreiging.

Maar hoe de veiligheid in Antwerpen garanderen, als wordt beslist om het terreurniveau weer te laten dalen, vroeg De Wever zich af in 'De ochtend'. Hij eist in dat geval een "concrete en snelle oplossing" voor de concrete doelwitten in zijn stad. "Als de regering morgen zegt "die militairen moeten weg" dan wil ik overmorgen weten hoe we dat moeten oplossen."

Zelfs met de huidige extra inzet van militairen heeft De Wever nog onvoldoende mensen om alle bewakingsopdrachten aan scholen uit te voeren, en tegelijk is het een probleem dat nog wel even zal blijven. "We moeten leren leven met de dreiging van home-grown terreur, maar dat betekent niet dat we ons moeten laten afschrikken," aldus De Wever. "Ik heb een oplossing nodig voor die doelwitten die onder verhoogde dreiging zullen blijven staan. Ook al zakt het algemeen niveau, het niveau voor bepaalde doelwitten in Antwerpen zal niet zakken", argumenteerde hij.

"Jeruzalem van het Noorden"

De Wever zelf pleitte vanmorgen nog voor een langere inzet van militairen. "Persoonlijk snap ik niet waarom we dat niet zouden doen. Die mensen zijn perfect voor die taak opgeleid, leveren zeer goed werk en zitten in kazernes. Waarom zouden ze geen diensten kunnen bewijzen aan de bevolking?" Militairen bewaken niet alleen bepaalde plaatsen, ze geven ook verdachte bewegingen door van bepaalde personen of voertuigen, gaf De Wever mee.

Antwerpen heeft als "Jeruzalem van het Noorden" bovendien veel potentiële Joodse doelwitten. De Wever wijst op zijn verantwoordelijkheid als burgemeester. "Ik moet aan tafel gaan met ouders van kinderen. De mensen komen bij jou met concrete vragen. Je kijkt hen dan recht in de ogen, en probeert hen gerust te stellen dat hun kinderen veilig naar school kunnen gaan."

Veiligheidsraad komt maandag voor het eerst samen

Overigens komt maandag de nieuwe Belgische Veiligheidsraad voor het eerst samen. De raad wordt voorgezeten door de premier, en telt twee niveaus: een politiek niveau en een tweede niveau dat de veiligheidsdiensten bundelt. De samenspraak tussen die twee niveaus is van groot belang, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Volgende week bekijkt het OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging analyseert, of terreurniveau 3 gehandhaafd moet blijven. Momenteel zit die beslissing dus bij een extern orgaan, maar in de toekomst krijgt de regering mogelijk een vinger in de pap in de Veiligheidsraad, al is dat allemaal nog onderwerp van debat.

Meest gelezen