"Ereloon artsen afschaffen is ridicuul en onzinnig"

Het idee van gezondheidseconoom Lieven Annemans om het ereloon voor artsen af te schaffen, vindt geen genade in de ogen van Marc Moens (artsensyndicaat BVAS). Annemans kwam met het voorstel op de proppen na de berichten dat sommige artsen patiënten niet willen behandelen als ze niet voor een eenpersoonskamer kiezen. "We gaan niet naar een geneeskunde met twee snelheden, we hebben er al een", klaagt Groen-senator Petra De Sutter aan.
AP2014

De erelonen van artsen zijn al langer voer voor discussie. Deze keer kwam de discussie op gang na berichten dat sommige artsen weigeren een patiënt persoonlijk te behandelen als die niet voor een eenpersoonskamer kiest. Waarom een eenpersoonskamer? Om de simpele reden dat de arts dan een hoger ereloon kan vragen, wat uiteraard goed is voor zijn portemonnee. 

Uit cijfers van de CM blijkt dat patiënten op een eenpersoonskamer in sommige ziekenhuizen het vier- of vijfvoudige moeten betalen in vergelijking met patiënten die voor een meerpersoonskamer hebben gekozen. Gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) pleit er daarom in de krant voor om de erelonen af te schaffen. "Dat iemand meer betaalt voor een kamer alleen is evident. Als je in een hotel een betere kamer wilt, moet je ook meer geld op tafel leggen. Maar waarom moet je extra betalen voor je behandeling?", vraagt hij zich in De Morgen af.

"Onzinnig, ridicuul en gevaarlijk"

Artsensyndicaat BVAS, dat vooral specialisten vertegenwoordigt, ontkent met klem dat we met een soort "klassengeneeskunde" te maken hebben, waarbij de rijkeren zich een geprivilegieerde behandeling door de specialist zelf kunnen veroorloven en de minder gegoeden zich moeten schikken naar wat het ziekenhuis hen aanbiedt.

"Ik geloof niet dat ziekenhuizen arme patiënten weigeren", reageert ondervoorzitter Marc Moens in "De ochtend". "Elk ziekenhuis heeft de verplichting een honorarium te hanteren dat helemaal terugbetaalbaar is, maar de patiënt verliest dan wel de mogelijkheid om een eigen arts en een eigen kamer te kiezen. Maar wij zijn ook geen voorstander van erelonen die het vijfvoudige bedragen", beklemtoont hij. "Meestal wordt 125 of 150 procent gevraagd."

Maar een hoger ereloon is volgens Moens historisch gegroeid en vooral ook noodzakelijk om de artsen een goed loon te bezorgen. "De erelonen liggen veel lager dan in onze buurlanden en daarom hebben we zo'n 50 jaar geleden een systeem in het leven geroepen dat het mogelijk maakt om in sommige gevallen een hoger ereloon te vragen", legt Moens uit. Dat er sinds anderhalf jaar een "absoluut verbod" geldt om supplementen te vragen in meerpersoonskamers, leidt volgens Moens ertoe dat sommige artsen inderdaad makkelijker vragen aan patiënten om een eenpersoonskamer te kiezen als ze een persoonlijke behandeling door de arts willen."

Er is ons gevraagd het systeem te herbekijken, maar dat vergt tijd, aldus nog Moens. "Nu snel één element afschaffen, is ridicuul, onzinnig en gevaarlijk. Annemans gaat echt te ver."

Meest gelezen