Jongeren hebben minder gif in het lichaam

In het lichaam van jongeren zitten minder vervuilende stoffen dan 10 jaar geleden: minder PCB's, minder benzeen en minder zware metalen. Zorgwekkend is wel dat de hoeveelheid PAK's - die onder meer vrijkomen bij barbecue - niet is afgenomen.

Vlaamse jongeren hebben minder gif in hun lichaam dan 10 jaar geleden. Dat blijkt uit een studie van het Steunpunt Milieu en Gezondheid. Het Steunpunt onderzocht in 2013 en 2014 de aanwezigheid van vervuilende stoffen - en de vroegtijdige gezondheidseffecten daarvan - in adem-, bloed- en urinestalen. Aan het onderzoek namen 208 jongeren deel, die minstens 10 jaar in Vlaanderen wonen. De metingen gebeuren al sinds 2002 en leidt tot een paar opvallende trends.

De daling van vervuilende stoffen in de omgevingslucht wordt ook waargenomen bij Vlaamse jongeren. In vergelijking met 10 jaar geleden bevat hun lichaam minder PCB’s, minder verboden bestrijdingsmiddelen zoals DDT en minder zware metalen zoals lood en cadmium. Die lagere waarden zijn een gevolg van strengere milieunormen in de landbouw en industrie, en van schonere uitlaatgassen in het verkeer. Ook de waarden van een aantal nieuwe vervuilende stoffen zoals ftalaten (weekmakers in plastics) zijn de laatste 5 jaar gedaald. Dat komt wellicht voor een deel door de strengere wetgeving hierover.

Opletten voor PAK's en arseen

Wel zorgwekkend blijft de hoeveelheid PAK's of polyaromatische koolwaterstoffen. Die neemt niet af, zegt Vera Nelen van het Steunpunt voor Milieu en Gezondheid. “Dat zijn stoffen die vrijkomen bij verbranding, zowel verbranding in de zin van vuren als verkeer, als bij roken. Dat zijn ook de stoffen die goed gekend zijn wanneer je barbecuet en het vlees ziet zwart. Er wordt altijd gezegd dat schadelijk is. Dat is omdat daar PAK’s in zitten. En ook huisverwarming veroorzaakt ook blootstelling aan PAK’s.”

Een nieuwe analysemethode liet toe om ok de verschillende giftige en niet-giftige arseenverbindingen in de urine te meten. Voor het eerst in Vlaanderen kon dus worden nagegaan in welke mate de gevonden gehaltes schadelijk zijn voor de gezondheid. 11 procent van de bevolking wordt aan te veel arseen blootgesteld. Arseen wordt vooral uitgestoten door de zware industrie. Hoe die waarden verminderd kunnen worden, moet nu verder worden onderzocht.

Meest gelezen