"Bedrijven gebruiken te veel water"

Bedrijven moeten in de toekomst bewuster omspringen met hun waterverbruik. Dat zegt Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) in De Morgen. "Bij vergunningen is dat een van de belangrijkste punten."

Dat Schauvliege het waterverbruik strikter wil controleren, is niet onlogisch. In een nieuw rapport van het Rekenhof staat duidelijk dat Vlaanderen kampt met waterschaarste. Bovendien zijn de maatregelen van de Vlaamse regering volgens het Rekenhof onvolledig en traag.

Niet alleen kampt onze regio geregeld met wateroverlast, er dreigt ook een watertekort. Acht van de 42 grondwaterreservoirs in Vlaanderen hebben een te laag peil.

"Water niet zien als vanzelfsprekendheid"

Die lage waterbeschikbaarheid komt onder meer door de grote bevolkingsdichtheid. Het beschikbare water moet op een beperkte oppervlakte, onder heel wat inwoners verdeeld worden.

"We mogen water niet zomaar aanzien als een vanzelfsprekendheid", benadrukt Schauvliege. "In Vlaanderen is er geen water in overvloed. Daar moeten burgers en politici zich van bewust zijn."

Ook bedrijven moeten volgens Schauvliege bewuster omspringen met hun verbruik. "Als er vergunningen of hervergunningen worden uitgedeeld, is een van de belangrijke punten: hoeveel water wil een bedrijf jaarlijks verbruiken? We worden daar steeds strenger in. Je moet natuurlijk ook de economische realiteit meenemen. Ik kan grote voedingsbedrijven waar tweehonderd mensen werken niet van vandaag op morgen sluiten. Maar ik kan wel eisen dat ze hun watermanagement stap voor stap veranderen."

Meest gelezen